În acest weekend se comemorează 130 de ani de la moartea celui mai mare poet român, Mihai Eminescu. Aşa cum era şi de aşteptat, centrul manifestărilor dedicate poetului naţional vor fi Ipoteştiul şi Lacul cu nuferi din pădurea din apropiere. Chiar dacă este un „fake”, o creaţie a comuniştilor pe „ultima sută de metri” a trecutei epoci, Lacul cu nuferi ar putea fi un vector pentru dezvoltarea turistică a zonei, doar că la noi nu se vrea acest lucru. Pornind de la accesul spre lac, la modul în care este acesta întreţinut şi terminând cu faptul că în zonă nu se găsesc puncte comerciale din care turiştii să-şi poată achiziţiona un mic suvenir, toate acestea arată un dezinteres maxim faţă de valorificarea imaginii marelui poet.
800 de metri de drum plin de gropi
Drumul spre Lacul cu nuferi este o adevărată aventură. Deşi de la drumul comunal ce străbate comuna Mihai Eminescu şi până la lac sunt doar câteva sute de metri, şoferii îşi blesteamă zilele şi se declară norocoşi dacă scapă fără vreun pivot sărit sau alte defecţiuni la sistemul de direcţie. Drumul nu a mai fost reabilitat de ani de zile şi sunt mici şanse de a fi reabilitat curând, deoarece sunt probleme de proprietate şi nici o instituţie nu-şi poate asuma viabilizarea lui.
Astfel, de jos din sat şi până în apropierea păduri, adică jumătate din drum, aparţine comunei Mihai Eminescu, iar ce e în pădure până la parcarea de lângă fosta cabană, care a fost demolată în acest an, e în proprietatea Romsilva şi figurează ca drum forestier. Mai mult, sectoare de drum au fost prinse în titlurile de proprietate ale celor cărora le-au fost retrocedate terenuri în zonă, astfel că şi acest aspect îngreunează reabilitarea lui.
Primăria comunei Mihai Eminescu a făcut demersuri pentru corectarea în instanţă a titlurilor de proprietate, dar procesul este unul de durată, acum ajungându-se la corectarea de către Comisia locală de punere în posesie.
Se vrea un drum judeţean turistic
Pentru reabilitarea drumului este nevoie de trecerea sectorului de la Romsilva la comuna Mihai Eminescu sau la Consiliul Judeţean, deoarece, pe sectorul cât ţine pădurea, Direcţia Silvică nu poate face altceva decât să pună piatră şi să-l reabiliteze ca pe orice alt drum forestier, ceea ce nu este o soluţie de dorit.
De altfel, reprezentanţii Direcţiei Silvice Botoşani sunt dispuşi să predea întregul drum forestier, care începe de la Stâna Baisa şi se termină mai jos de parcarea de la Lacul cu nuferi, autorităţilor locale, deoarece în zonă ei nu mai administrează pădurea care face parte dintr-un fond forestier privat. Dar şi acesta este un demers birocratic foarte anevoios şi, deşi a mai fost demarat în trecut, de fiecare dată s-a împotmolit.
Prima dată s-a blocat la faza scoaterii din circuitul forestier, deoarece valoarea cerută de Romsilva era mai mare decât valoarea investiţiei pentru transformarea acestui drum într-unul judeţean de interes turistic. Aşa că s-a abandonat această idee.
Ulterior, a apărut o nouă lege care permitea ca o parte din drumurile forestiere să treacă în domeniul public al comunelor şi CJ a început documentaţia pe această nouă legislaţie, în ideea să treacă la comuna Mihai Eminescu, şi, apoi, în parteneriat cele două unităţi administrativ teritoriale să realizeze un drum spre Lacul cu nuferi. Nici această încercare nu a avut sorţi de izbândă, pentru că segmente din drumul forestier erau trecute în titluri de proprietate a celor care au primit pădurile înapoi de la stat. Primăria Mihai Eminescu a cerut anularea parţială în instanţă a acelor titluri de proprietate, iar anul trecut s-a obţinut sentinţa definitivă. Acum se încearcă punerea în aplicare a hotărârii judecătoreşti, refacerea Cadastrului pe Romsilva şi promovarea unei hotărâri de guvern pentru transferul lui la CJ, care este dispus să aloce fonduri pentru modernizarea drumului judeţean.
Lacul cu nuferi, curăţat de stufăriş
La două zile de la apariţia în „Monitorul” a textului referitor la faptul că Lacul cu nuferi de la Ipoteşti este năpădit de stuf, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Botoşani, Costică Macaleţi, a declarat că acesta a fost curăţat în limita posibilităţilor de către echipe de la Memorialul Ipoteşti. „Bine, acolo, în stufăriş cuibăresc şi nişte lişiţe şi nu am putut să le stricăm cuiburile”, a declarat şeful CJ, care a mai susţinut că luciul de apă a crescut mult din cauza ploilor din ultimele săptămâni. Mai mult, acesta susţine că este „bine să fie vegetaţie pe lac”, dar să nu fie agresivă.
Luni dimineaţă, luat prin surprindere de peisajul descris de reporterul „Monitorul”, Costică Macaleţi, cel care a coordonat lucrările de realizare a lacului pe când era inginer la Oficiul de Gospodărire al Apelor (OGA), a cerut directorului Memorialului „Mihai Eminescu”, care are în administrare lacul, Ala Sainenco, să-l cureţe de vegetaţie „şi să arate ca pentru vizitatori până la sfârşitul săptămânii, pentru că vor veni diverşi oameni aici”.