Un bebeluş de doar câteva zile a decedat la spital, ulterior legiştii stabilind că acesta suferea de o boală prezentă în 4 cazuri la un milion de locuitori. Cazul a fost înregistrat la sfârşitul săptămânii trecute, când un băieţel din Dorohoi a fost transportat cu o ambulanță la Compartimentul de Primiri Urgențe (CPU) al Spitalului Judeţean întrucât se simțea foarte rău.
Cadrele medicale au încercat să facă tpot posibilul să îl stabilizeze pe micuţ, starea lui continuând să se deterioreze rapid, fără nicio explicaţie vizibilă. Din păcate, copilul a decedat la scurt timp, ulterior analizele şi autopsia efectuată de medici arătând şi motivul pentru starea lui foarte gravă. Copilul ce cântărea 3.200 de grame suferea de o afecţiune extrem de rară, numită histiocitoză Langerhans.
Histiocitoza reprezintă un termen comun ce defineşte o serie de boli ale sistemului reticulo-endotelial. Celulele acestuia îşi au originea în maduva osoasă, care atacă sistemul osos, pielea, ficatul sau plămânii.
Incidența histiocitozei Langerhans este de patru – cinci cazuri la un milion de locuitori, iar populația masculină este de două ori mai afectată decât cea feminină. Poate afecta orice categorie de vârstă, însă majoritatea cazurilor apare în perioada copilăriei, media vârstei la diagnostic fiind doi – trei ani.
Exista trei tipuri de histiocitoza – maligna, benigna si histiocitoza cu celule Langerhans, cea din urmă fiind o boală rapid progresivă în care celulele Langerhans pătrund în numeroase ţesuturi. Apare mai ales în cazul copiilor sub 2 ani şi are cel mai sumbru prognostic: mortalitatea la 5 ani este de 50%.