Nemulţumirile botoşănenilor faţă de starea drumurilor din judeţ sunt din ce în ce mai mare. Un nou protest cu aproximativ 2.000 de botoşăneni din sudul judeţului este anunţat pentru 5 iulie. Oamenii acuză, din nou, starea proastă a drumului judeţean DJ 282, Suliţa – Lunca – Todireni – Hlipiceni – Răuseni – Călăraşi. Ajunşi la limita răbdării şi acuzând că niciuna din promisiunile autorităţilor judeţene nu a fost respectată, botoşănenii din sudul judeţului vor organiza un nou marş auto, care să se finalizeze cu un protest în faţa sediului Consiliului Judeţean (CJ).
„Botoşaniul are nevoie de infrastructură, drumuri naţionale, drumuri judeţene, cerem aplicarea imediată a măsurilor asumate de către guvern şi autorităţile locale, implementarea de urgenţă a unei strategii la nivel guvernamental în vederea construcţiilor de drumuri judeţene, naţionale şi europene, în Moldova, proiect care trebuie susţinut de actualul şi viitoarele guverne, pe termen lung până la construcţia Autostrăzii A7 şi A8”, se arată în descrierea evenimentului organizat pe Facebook sub denumirea „S.O.S. Infrastructura Botoşani – Moldova”.
„Mergem până la capăt!”
Printre iniţiatorii protestului se regăseşte şi consilierul local din Hlipiceni, Cristian Andrioaei, cel care a organizat şi protestele anterioare pentru drumul strategic. „Mergem până la capăt! Situaţia este critică! Trebuie să fim uniţi şi să fim prezenţi în faţa Consiliului Judeţean pe data de 5 iulie. Să fim cât mai mulţi, solidari cu această cauză, deoarece ne-au minţit şi acum îşi doresc să facă pierdut acest proiect şi odată cu acesta şi banii europeni împreună cu speranţele noastre ale tuturor”, susţine Andrioaei. Protestatarii nu sunt mulţumiţi cu ideea peticirii acestui drum, ci cer ca el să fie refăcut în totalitate.
Macaleţi promite licitaţie până la sfârşitul lunii
Reprezentanţii CJ speră ca licitaţia la drumul strategic să fie reluată cât mai repede, chiar până la sfârşitul acestei luni, în ciuda hăţişului birocratic prin care trebuie să treacă din nou acest proiect.
„Facem demersuri şi sperăm ca luna aceasta să ridicăm pe SEAP lucrarea cu noile preţuri, noile preţuri presupunând 15 milioane euro în plus, în urma Ordonanţei de Urgenţă 114, care, în principiu, este în regulă, dar trebuie să aducem corecţiile. A trebuit să fie de acord şi Ministerul Dezvoltări şi Autoritatea de Management să accepte aceste lucruri, care, din capul locului, trebuiau să fie acceptate, şi sperăm ca, cu noua sumă, să se prezinte constructorul la licitaţie”, susţine preşedintele CJ Botoşani, Costică Macaleţi, cel care „a lipsit” la momentul protestului din 9 aprilie, fiind plecat cu treburi „pe teren”.
Proiect blocat de birocraţie
În realitate, proiectul este blocat la Ministerul Fondurilor Europene, pentru că, odată cu actualizarea preţurilor conform Ordonanţei 114, proiectul drumului strategic a trecut din categoria celor medii, în cel al proiectelor de importanţă majoră, fiind astfel nevoie de modificarea ghidului de finanţare europeană. Cazul nu este singular, în ţară mai fiind încă cel puţin alte patru proiecte în această situaţie. După obţinerea modificărilor şi avizelor necesare, proiectul ar trebui aprobat din nou de CJ, cu noua valoare, care va trebui să asigure de această dată o cofinanţare de 15 milioane de euro, şi după aceea va putea fi scos din nou la licitaţie. Deci, este aproape imposibil ca lucrările al acest sector de drum să fie începute în acest an. „Banii (n.r. – actualizarea de preţ) îi asigurăm noi, Consiliul Judeţean, respectiv această diferenţă de 15 milioane euro, pentru că programul european presupune suma de 74 milioane euro. Pe durata a trei ani vom aloca aceşti bani”, a precizat Macaleţi.
Doi ani pierduţi pentru avize
La începutul acestui an, după doi ani în care a fost blocat de proceduri birocratice, fiind necesare mai multe avize, unele dintre ele chiar de la instituţii ale statului, drumul strategic a fost scos la licitaţie cu o valoarea estimată a contractului de 254.036.553,75 lei fără TVA. Nimeni nu s-a prezentat la licitaţie, astfel că CJ a trebuit să actualizeze preţul de pornire al licitaţiei, care acum este de peste 310 milioane de lei fătă TVA.
Drumul strategic prevede modernizarea a 106,265 kilometri de drumuri judeţene din judeţele Botoşani şi Iaşi, reabilitarea a nouă poduri existente, construirea a trei poduri noi, amenajarea a cinci treceri la nivel cu calea ferată. Prin acest proiect vor fi modernizate patru tronsoane de drum judeţean situate pe teritoriul judeţului Botoşani – DJ 282 H (limită judeţ Iaşi – Rediu – Răuseni – Călăraşi), DJ 282 (Răuseni – Todireni – Albeşti – Truşeşti – Dângeni – Hăneşti), DJ 297 (DN 29D – Blândeşti – Suliţa – Lunca – Todireni) şi DJ 294 (Dângeni – Mihălăşeni) – precum şi cel situat pe teritoriul Judeţului Iaşi – DJ 282 H (Şipote – limită judeţ Botoşani).