spot_img
luni, noiembrie 25, 2024
HomeLocal BTLiber la vândut lemne din pădurile infectate cu pestă porcină africană (foto...

Liber la vândut lemne din pădurile infectate cu pestă porcină africană (foto – video)

Membrii Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) au aprobat ieri planul de măsuri al Direcţiei Silvice privind vânzarea de lemne din pădurile aflate în zonele de protecţie sau supraveghere impuse de focarele de pestă porcină africană.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Heinrich Ipser, reprezentantul Direcţiei Silvice Botoşani a prezentat planul de măsuri pe care l-a propus membrilor CLCB atât pentru fondul forestier de stat, cât şi pentru cel privat, dar a solicitat şi decontarea sau indicarea unei baze legale pentru cheltuielile prilejuite de acţiunile menite să combată răspândirea pestei porcine africane.

Printre altele măsurile prevăd o evidenţă strictă a celor care intră în pădure, informarea acestora despre măsurile pe care trebuie să le ia pentru a nu răspândi virusul ucigaş în gospodăriile care au porci, dezinfecţia atalejalor hipo şi a animalelor.

Cu toate acestea, măsurile nu au fost chiar pe placul conducerii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), care prin vocea directorului Minodora Vasiliu a cerut silvicultorilor să precizeze clar perioada, cele 60 de zile, în care se va proceda la vânzarea lemnului din pădurile de stat, iar la cele private momentul în care va începe acest proces. Mai mult, şeful DSVSA a cerut rapoarte periodice cu cei care au intrat în pădure după lemne, „pentru a se avea o trasabilitate a acestora” în cazul apariţiei de noi focare de pestă porcină în gospodării.

De asemenea, directorul adjunct al DSVSA, Ovidiu Airimiţoaie, i-a explicat reprezentantului Direcţiei Silvice, faptul că obligaţia suportării cheltuielilor ocazionate de pesta porcină revine administratorului fondului forestier, prin analogie cu situaţia focarelor din ferme sau gospodării.

Un alt moment tensionat i-a avut drept protagonişti pe directorii DSVSA şi cel al Direcţiei Agricole, Cristian Delibaş. Reprezentanţii DSVSA i-au cerut acestuia să-i prelucreze pe fermieri de pericolul pestei porcine, iar Delibaş a răspuns că au mers împreună la astfel de acţiuni. „Ce să facem în plus, să le trimitem recomandate prin Fan Courier?”, a reacţionat Cristian Delibaş. Situaţia a fost oarecum detensionată de intervenţia lui Ovidiu Airimiţoaie, care l-a întrebat dacă are garanţia că s-a făcut tot ceea ce e posibil omeneşte pentru ca pesta să nu se răspândească şi cum nimeni nu poate avea această certitudine, Cristian Delibaş a trebuit să bată în retragere.

Planul Direcţiei Silvice de vânzare a lemnelor a fost votat în unanimitate de membrii CLCB, doar după ce s-a convenit asupra solicitărilor făcute de reprezentanţii DSVSA şi mai ales după ce Heinrich Ipser şi-a asumat răspunderea în numele instituţiei pe care o reprezenta pentru planul propus.

„Înţelegem obligaţia Direcţiei Silvice de a exploata lemnul din fondul forestier, însă pe de altă parte înţelegem şi nevoia de a menţine un nivel strict de biosecuritate care să împiedice răspândirea pestei porcine africane. Sperăm că prin respectarea condiţiilor aprobate astăzi şi controlul ferm pe fondul forestier să reducem la maxim orice risc de răspândire a virusului pestei porcine africane la nivelul judeţului”, a declarat prefectul Dan Şlincu.

La sfârşitul săptămânii trecute, Marius Havriş, directorul Direcţiei Silvice a cerut în cadrul CLCB o derogare pentru ca instituţia sa să vândă lemne de foc, „acele crengi care sunt mici, şi scoaterea lor din fondul forestier, care este posibilă doar cu atelajele hipo”. „Avem stoc 800 metri cubi, valoare estimată la 100.000 lei care se depreciază. Nu ne ajută nici vremea, pentru că a plouat foarte mult, iar lemnul se degradează. Avem solicitări din partea populaţiei sărace care doreşte să achiziţioneze. Sunt presiuni mari şi din partea proprietarilor de păduri care vor să vândă lemn”, şi-a motivat atunci cererea Marius Havriş.

La această dată, în judeţ, sunt active patru focare de pestă porcină africană la mistreţi. Un focar este în Pădurea Alba (Hudeşti), al doilea la Ibăneşti, al treilea la Cordăreni, iar cel mai recent este pe malul Prutului, la Lipcani, în Moldova, dar cu zona de protecţie pe teritoriul României şi cuprinde comunele Rădăuţi Prut, Păltiniş, Viişoara şi Coţuşca.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
0.6 ° C
1.6 °
0.5 °
86 %
2.2kmh
99 %
lun
4 °
mar
4 °
mie
5 °
joi
7 °
vin
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...