S-a jucat cu focul până a dat foc la casă. Aşa se poate rezuma situaţia politică a fostul vicepreşedinte judeţean al PNL, Costel Romanescu. Acesta a fost exclus şi radiat din baza de date a partidului, pierzându-şi astfel toate drepturile pe care i le conferea calitatea de membru. Decizia a fost luată luni seară în cadrul şedinţei Biroului Judeţean al PNL Botoşani şi justificată prin art. 22, alin. 2, lit. C din statutul PNL, care prevede că-şi pierd calitatea de membru cei care „aderă la sau susţin public un alt partid sau o altă doctrină politică”.
„Decizia a fost luată ca urmare a numeroaselor acţiuni şi atitudini publice ale domnului Romanescu care au fost în neconcordanţă cu prevederile statutare. Am încercat să nu se ajungă la această situaţie, dar…”, a declarat liderul PNL Botoşani, senatorul Costel Şoptică.
La începutul lunii februarie, Costel Romanescu şi-a anunţat demisia din toate funcţiile deţinute în partid. Într-o postare pe Facebook, acesta l-a criticat dur pe preşedintele Klaus Iohannis pentru că a respins constant numirea Liei Olguţa Vasilescu drept ministru al Dezvoltării, dar şi eliminarea lui Crin Antonescu de pe lista de europarlamentare a PNL Apoi, Costel Romanescu a dat curs invitaţiei PSD la Conferinţa Judeţeană de alegeri din luna aprilie, când, la Botoşani, a fost prezentă întreaga conducere social-democrată, în frunte cu Liviu Dragnea şi Viorica Dăncilă. Atunci, alături de el au mai fost şi primarii liberali din Darabani, Liviu Hrimiuc, şi Corlăteni, Costel-Cătălin Gavril.
Acum, Costel Romanescu pare să regrete mişcarea făcută, dar nu o spune cu subiect şi predicat. „Nu am dorit să fiu exclus, dar dacă aşa au dorit băieţii… Nu am nimic cu PNL, chiar respect PNL, dar am fost nevoit să vorbesc în public, când am văzut că în partid nu se ţine cont de părerea mea”, a declarat Romanescu, adăugând că va contesta decizia la Comitetul de Coordonare Judeţean a PNL, deşi este conştient că nu are nicio şansă de reuşită.
El susţine că va rămâne independent şi înainte de alegeri va face un sondaj şi ce-i va spune populaţia, aia va face. „Dacă spune să mă duc la USR, mă duc la USR, dacă spune PSD, merg la PSD”, a mai spus Romanescu, susţinând totuşi că el este un om de dreapta şi că „ar prefera să meargă la USR”.
Primarul Păltinişului a recunoscut că PNL a avut cele mai slabe rezultate din istorie în zona Darabaniului, dar le pune pe seama faptului că a „lăsat oamenii să voteze cum le dictează conştiinţa”, dar şi pe seama coordonatorului campaniei electorale din zonă, Marcel Maxim. „Eu sunt un pic mai acid şi de asta am fost scos ţap ispăşitor. Dacă 28%, cât am obţinut la Darabani, este un scor slab, 13% la Bucureşti, cum e?”, a reacţionat proaspătul exclus din partid.
Acesta recunoaşte că în PNL Botoşani sunt două tabere şi că situaţia este una explozivă. „La ora actuală există o frică a vechilor liberali de cei care provin din fostul PDL, care sunt mai de cuvânt în politică. Ceilalţi vor doar funcţii şi se tem că vechii pedelişti i le vor lua”, a mai spus Romanescu, încheind: „Ruptura asta se simte şi va exploda urât de tot, dacă nu la prezidenţiale, atunci înainte de locale, pentru că aşa nu se mai poate”.