spot_img
marți, aprilie 15, 2025
AcasăLocal BTAfacerile cu lemne puse în pericol de pesta porcină

Afacerile cu lemne puse în pericol de pesta porcină

Focarele de pestă porcină pun în dificultate activitatea Direcţiei Silvice Botoşani, care de câteva luni nu mai poate comercializa lemnul din pădurile care sunt prinse în aceste zone de protecţie.

La sfârşitul săptămânii, în cadrul unui Comitet Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB), Marius Havriş, directorul Direcţiei Silvice Botoşani, a declarat că materialul lemnos trebuie valorificat în maxim două luni, iar cetăţenii nu pot intra cu atelajele hipo pentru a cumpăra lemne. Acesta a cerut membrilor CLCB să se dea o derogare în acest sens, pentru că au început să apară nemulţumiri, implicit din partea proprietarilor de păduri private.

În urma apariţei focarelor de pestă porcină africană s-au impus nişte restricţii pe domeniul forestier, în primul rând a atelajelor hipo. Sunt lemne de foc, acele crengi care snt mici, şi scoaterea lor din fondul foresteri este posibilă doar cu atelajele hipo. La această dată avem stoc 800 metri cubi, valoare estimată la 100.000 lei care se depreciază. Nu ne ajută nici vremea pentru că a plouat foarte mult, iar lemnul se degradează. Avem solicitări din patea populaţiei sărce care doreşte să achiziţioneze. Să facem o dezinfecţie totală a materialului lemnos cât şi a atelajului, pentru că accesul se face prin puncte clar stablite în fond forestier. Sunt presiuni mari şi din partea proprietarilor de păduri care vor să vândă lemn”, a declarat directorul Direcţiei Silvice.

Minodora Vasiliu, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), a cerut silvicultorilor să prezinte un plan de securitate, pentru ca pesta porcină africană să nu se extindă ăn gospodării odată cu pătrunderea în păduri după lemne. „Avem o obligaţie profesională, civică şi economică ca acest virus să nu apară. Să se prezinte un plan, să se asigure securitate, iar toţi cei care intră în pădure să dea o declaraţie pe proprie răspundere că hainele pe care le folosesc în pădure nu le vor duce în exploataţii”, a spus Minodora Vasiliu.

Reprezentanţii DSVSA au spus că până acum s-a reuşit stoparea virsului în gospodăriile populaţiei şi că ar fi păcat ca acesta să apară din nou. Ei au cerut implicit o listă cu cei care intră în pădure. Într-un final propunerea a fost votată. Singurul care s-a abţinut a fost Mihai Aroşoaie, şeful Sistemului de Gospodărie a Apelor.

La această dată, în judeţ, sunt active patru focare de pestă porcină africană la mistreţi. Un focar este în pădurea Alba-Hudeşti, al doilea la Ibăneşti, al treilea la Cordăreni, iar cel mai recent este pe malul Prutului, la Lipcani, în Moldova, dar cu zona de protecţie pe teritoriul României şi cuprinde comunele Rădăuţi Prut, Păltiniş, Viişoara şi Coţuşca.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
8.7 ° C
8.8 °
7.8 °
76 %
5.1kmh
100 %
mar
17 °
mie
21 °
J
22 °
vin
22 °
S
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pentru a exemplifica angajaților mesajul "La plăcinte înainte", s-a montat plăcintărie la ieșirea din palatul administrativ.

EDITORIAL

Ce facem noi acum? Jucăm la două capete, încercând să ungem pâinea, dar să rămânem și cu slănina în pod. Ceea ce, evident, nu...

EPIGRAMA ZILEI

Ieri se șoptea pe la Don: "Davai ceas, davai palton!" Azi se strigă-n gura mare: "Give me so, pământuri rare!" - Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...