Zeci de elevi, profesori, cadre militare în rezervă, ofiţeri din cadrul Garnizoanei Botoşani şi oficiali botoşăneni au participat astăzi la
Simpozionul „Ziua Eroilor – Sărbătoare Naţională”. Simpozionul a fost organizat de Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Botoşani, Muzeul Judeţean, Garnizoana Botoşani şi Cercul Militar Botoşani. Surpriza organizatorilor a fost aceea că în Sala Polivalentă a Cercului Militar au ajuns foarte mulţi liceeni de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Seminarul Teologic Liceal „Sfântul Gheorghe” şi Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga”.
Moderatorul simpozionului a fost colonel (r) Gheorghe Timofte, preşedintele Filialei Botoşani a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Gheorghe Timofte a fost primul care a vorbit despre cei care s-au jertfit pentru patrie. „Ziua Eroilor nu este un motiv de tristeţe, ci de sărbătoare. Noi sărbătorim faptele glorioase ale eroilor, ne amintim numele lor pentru că, practic, nu este familie care să nu aibă în rândul strămoşilor un erou. Se spune că prin faptele lor, eroii sunt nemuritori. Ei nu mor cu adevărat decât atunci când sunt uitaţi. Pentru a continua să avem o ţară, un popor o naţiune, să nu lăsăm colbul uitării să se aştearnă peste numele şi faptele eroilor”, a declarat, printre altele, Gheorghe Timofte.
Intervenţii emoţionante au avut şi istoricul Gheorghe Median, ce a prezentat date despre monumentul din Centrul Istoric, ridicat în memoria eroilor din Primul Război Mondial, profesorul Dan Prodan, muzeograful Sergiu Balanovici, dar şi Dan Şlincu, prefectul judeţului. Dan Prodan a readus în atenţie campania militară care a început în octombrie 1918, când România a revenit în război. „Încă se adună documente care fac referire la pierderile suferite de Armata Română. Numărul eroilor români suferă completări aproape în fiecare lună. Este un fapt adevărat”, a spus, printre altele, Dan Prodan. Sergiu Balanovici a vorbit despre memoriile de război ale lui Ion Missir, fost primar al Botoşaniului.
Prefectul Dan Şlincu a arătat că de Ziua Eroilor trebuie omagiaţi nu numai eroii care s-au jertfit în cele două Războaie Mondiale, ci şi veteranii de război care mai sunt în viaţă şi toţi oamenii care fac fapte eroice şi au un singur scop în viaţă, „acela de a face bine”.
În finalul simpozionului, plutonierul major Claudiu Păvăleanu a interpretat un emoţionant cântec despre eroi, acompaniindu-se cu chitara. „Singura iubire necondiţionată pe lumea asta este iubirea de neam şi ţară”, cu aceste cuvinte rostite de Claudiu Păvăleanu s-a încheiat manifestarea găzduită de Cercul Militar.