Doi medici din județul Botoșani, trimişi în judecată pentru obţinere ilegală de fonduri şi fals intelectual în formă continuată, respectiv complicitate la aceste fapte, au fost condamnaţi astăzi de Tribunalul Botoşani, după ce au recunoscut faptele. Romică Coşovanu şi Carmen Rogoşcă au primit câte o pedeapsă de un an şi patru luni închisoare, însă instanţa a dispus suspendarea executării pedepsei, sub supraveghere. Cei doi vor fi supuşi unui termen de supraveghere de doi ani, timp în care vor trebui să respecte mai multe obligaţii stabilite de magistraţi. Astfel, ei vor trebui să presteze şi 90 de zile de muncă în folosul comunităţii în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţe „Mavromati” Botoşani. Totodată, o firmă implicată în aceste fapte a fost amendată de instanţă cu 16.000 de lei, tot pentru obţinere ilegală de fonduri. Pronunţată astăzi, sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.
Magistrații au reţinut că, în perioada 29 iunie – 9 decembrie 2016, în calitate de medic de familie în comuna Avrămeni, Romică Coşovanu a întocmit un număr de 12 facturi fiscale false care atestau serviciile de bază şi serviciul de permanenţă, neefectuate în fapt de către un medic din cadrul REDMEDICA SANTEX SR., fiind, astfel, decontate de la Casa de Asigurări de Sănătate Botoşani plăţi în cuantum de 161.009,48 lei, prejudiciu recuperat. În aceeaşi perioadă, societatea REDMEDICA SANTEX SRL. a folosit şi prezentat la Casa de Asigurări de Sănătate Botoşani cele 12 facturi false pentru a primi aprobările necesare acordării finanţărilor din fonduri publice, cu titlu de decontări, încasând suma de 63.391,91 lei. De asemenea, în baza biletelor de trimitere şi a reţetelor compensate false, a decontat internări, servicii medicale clinice şi paraclinice şi reţete compensate în sumă de 72.370,11 lei. Tot în acelaşi interval de timp, Carmen Răgoşcă, în calitate de medic rezident cu activitate supravegheată, a introdus în sistemul electronic al Casei de Asigurări de Sănătate Botoşani consultaţii neefectuate în fapt, întocmind în fals documente medicale cu numele şi parafa unui medic din cadrul REDMEDICA SANTEX SRL, în baza cărora au fost decontate de către Casa de Asigurări de Sănătate Botoşani servicii medicale pentru serviciul de permanenţă în sumă de 63.391,91 lei, respectiv internări, servicii medicale clinice şi paraclinice şi reţete compensate în sumă de 72.370,11 lei.
Medicul Romică Coşovanu şi-a recunoscut fapta şi a ţinut să precizeze că volumul foarte mare de muncă la nivelul cabinetului din Avrămeni a dus la crearea acestei situaţii. Astfel, în perioada iulie-decembrie 2016, în cabinetul medical au fost angajaţi doi medici şi un asistent, fiind acordate consultaţii, eliberate reţete compensate şi bilete de trimitere pentru analize tuturor pacienţilor care au solicitat aceste servicii, şi nu numai acestora. „În felul acesta s-a acordat asistenţă medicală într-o zonă deficitară din punct de vedere al existenţei medicilor de familie. Din decembrie şi până în prezent niciun alt medic de familie nu a mai activat în această comună, iar în prezent cabinetul este desfiinţat. Serviciile au fost acordate direct pacienţilor. Nu au fost solicitate la decontare servicii neefectuate”, a precizat medicul Romică Coşovanu în momentul trimiterii în judecată.
Acesta a arătat că eroarea pe care şi-o asumă a constat în faptul că unul dintre medici nu s-a prezentat la serviciu în perioada incriminată de procurori, fiind înlocuit permanent de celălalt medic. „Această greşeală în activitatea curentă a fost considerată o gravă abatere de către organele de anchetă. Îmi asum această greşeală, societatea a achitat integral prejudiciul calculat, chiar dacă nu s-au încasat nici jumătate din aceste sume, diferenţa fiind reprezentată de reţete sau bilete de trimitere care au fost ridicate de pacienţi”, a mai precizat medicul Romică Coşovanu.
Cazul reprezintă însă o premieră în judeţ, acesta fiind primul dosar penal în care medicii sunt acuzaţi de obţinere ilegală de fonduri.