Pe final de an şcolar, sistemul educaţional este zguduit de indecizia ministerială în ceea ce priveşte ponderea claselor de învăţământ profesional. Marţi seară au fost trimise în teritoriu planurile de şcolarizare pentru clasa a IX-a, care includeau un număr mai mare de clase pentru învăţământ profesional, însă, urmare a reacţiilor federaţiilor sindicale, joi seară ministrul a revenit asupra deciziei şi a trimis planuri modificate.
Măsura corectării claselor de învățământ profesional a fost luată după ce liderii celor două federaţii sindicale din educaţie au arătat că prin reducerea claselor de la liceele teoretice va crește abandonul școlar, iar multe cadre ar rămâne fără loc de muncă.
Iniţial, Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani a propus un plan care includea 157 de clase a IX-a şi a primit aprobare pentru 156 de clase, din care 101 la liceu (faţă de cele 116 propuse) şi 55 la profesională (faţă de 41 propuse). Planul primit joi seară include 108 de clase la liceu şi 48 la şcoala profesională. Aceste cifre au fost aprobate astăzi în Consiliul de Administraţie al IŞJ. „Am încercat pe cât posibil ca impactul să fie cât mai mic, vizavi de eventuale restrângeri de activitate, completări de normă, ca urmare a acestor modificări”, a declarat Gabriel Hârtie, inspector şcolar general. Oficialul susţine că la nivelul IŞJ s-a procedat corect. „Chiar dacă în şcoli mai sunt nemulţumiri, există un ordin de ministru care trebuie pus în aplicare. IŞJ a trimis la minister un proiect de plan de şcolarizare, însă prin ordin de ministru a venit o altă cifră. Legea educaţiei spune că ministerul este cel care aprobă planul. Având în vedere că a scăzut numărul claselor de liceu şi a crescut la profesională, probabil nu vom mai avea copii cu medii sub 5 care să intre la liceu”, a mai arătat Gabriel Hârtie.
La nivelul judeţului Botoşani, numărul claselor de profesională aproape că s-a dublat, în condiţiile în care în acest an şcolar există doar 26 de clase a IX-a de profesională, iar din toamnă vor fi 48.
Explicaţiile ministeriale
Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei, a declarat că angajatorii au cerut mai multe clase de învățământ profesional. „Cei care nu iau 5 la examenul de evaluare sunt candidații siguri la nepromovarea examenului de bacalaureat. S-au adunat din 2011 încoace circa 700.000 de absolvenți. Când întrebăm la Ministerul Muncii unde sunt, constatăm că nu prea sunt, că sunt plecați ca muncitori necalificați în altă parte. Și atunci încercăm să le asigurăm o calificare, pentru că au alt statut, și sigur să ne îndreptăm prin clasele de profesională către meserii care sunt căutate pe piața muncii”, a mai spus ministrul Educației, adăugând că numărul de clase la învățământul profesional a crescut numai în liceele tehnologice.