În judeţul Botoşani trăiesc 38 de persoane de etnie maghiară, arată ultimul recensământ realizat în România, în anul 2011. Cu toate acestea, UDMR a obţinut 934 de voturi, adică de 25 de ori mai multe decât populaţia declarată ca fiind maghiară.
Situaţia nu este singulară în ţară, ea regăsindu-se şi în alte judeţe în care etnicii maghiari sunt ca şi inexistenţi. De exemplu, în Dâmboviţa, UDMR a obţinut de zece ori mai multe voturi decât numărul celor care s-au declarat maghiari la recensământul din 2011; în Buzău de 13 ori; în Brăila de 11 ori; în Giurgiu de 12 ori, Ialomiţa de 20 de ori; în Olt de 13 ori; Teleorman de 37 de ori; Vaslui de 25 de ori; Vrancea de 11 ori.
Surse politice, citate de Newsweek România, susţin că rezultatele bune obţinute de UDMR în judeţele din sudul României s-ar fi datorat unei înţelegeri preelectorale dintre Liviu Dragnea şi Kelemen Hunor, menită să ajute uniunea maghiarilor să treacă pragul electoral, în schimbul susţinerii la nivel naţional. De altfel şi publicaţia magyarhang.org lasă să se înţeleagă existenţa unui astfel de troc. „Viktor Orbán a făcut campanie pentru UDMR în Transilvania, dar miracolul s-a petrecut dincolo de Carpaţi. În mod surprinzător, zeci de mii de voturi au venit la UDMR din judeţe în care nu trăiesc maghiari sau trăiesc extrem de puţini. Dacă a fost un miracol sau pur şi simplu s-au «cumpărat» voturi pentru UDMR de la vechiul său aliat – PSD, probabil că nu se va şti niciodată”, scrie magyarhang.org. Jurnaliştii maghiari mai scriu că, potrivit cifrelor de la Biroul Electoral Central (BEC), în judeţe din afara Ardealului, UDMR a primit şi de şapte ori mai multe voturi decât s-a întâmplat la alegerile parlamentare din 2014. În acelaşi timp, în judeţele de graniţă locuite de maghiari (Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş), UDMR a primit, la alegerile europarlamentare, mai puţine voturi decât acum trei ani.
Cert este că în Botoşani, UDMR a avut membri în birourile electorale din toate secţiile de vot, majoritatea covârşitoare fiind de etnie română. Potrivit proceselor verbale publicate pe site-ul BEC, cel puţin un vot pentru partidul minorităţii maghiare a fost exprimat în secţiile verificate prin sondaj. De altfel, în lumea politică s-a mai zvonit şi în trecut că reprezentanţii UDMR în birourile secţiilor de votare au fost delegaţi de partidele cu care era la vremea aceea aliată Uniunea Democrată Maghiară, respectiv PNL sau PDL.
În acest an, membrii birourilor secţiilor de votare au fost remuneraţi cu 256 de lei.