Pentru persoanele care au intoleranta la gluten, faina fara gluten se dovedeste a fi o adevarata binecuvantare. Asta deoarece le permite sa gateasca acasa preparate asemanatoare cu cele pe care le pregateau cu faina obisnuita, insa fara gluten.
Faina fara gluten nu este insa recomandata in mod special si persoanelor a caror organism nu raspunde negativ atunci cand consuma alimente care contin gluten. O pot folosi, dar nu ar trebui sa faca un obicei din a consuma doar faina fara gluten.
Ce este glutenul
Glutenul este o proteina pe care o gasim in grau sau in cereale in general. Gama de alimente cu continut bogat in gluten este insa mult mai variata, glutenul fiind prezent intr-o gama varianta de produse.
Drept urmare, nu este suficient sa renunti la produsele din faina de grau sau din alte cereale. Pentru a evita glutenul va trebui sa renunti la multe sosuri, la unele condimente si chiar la unele produse cosmetice.
Cine ar trebui sa foloseasca faina fara gluten
Multe persoane considera ca optarea pentru o dieta fara gluten inseamna numaidecat si o dieta sanatoasa. Din acest motiv o mare parte dintre cei care urmeaza o dieta fara gluten sunt persoane care de fapt nu prezinta intoleranta la gluten. Specialistii spun insa ca acest lucru este foarte gresit.
Practic, o dieta fara gluten este recomandata in mod exclusiv persoanelor a caror organism prezinta intoleranta la gluten, iar urma unor analize medicul recomanda evitarea acestei proteine.
Ce tipuri de faina fara gluten ar trebui sa incerci
Din fericire exista insa multe alte tipuri de faina fara gluten pe care le putem folosi in patiserie sau pentru a gati, fara a exista riscul aparitiei simptomelor intolerantei la gluten.
Am ales de pe BioBoom.ro cateva dintre cele mai folosite tipuri de faina fara gluten pentru a le recomanda in acest articol. Astfel, daca esti in cautarea unor alternative pentru faina obisnuita din grau, acest articol iti poate fi de ajutor.
Faina din nuca de cocos
Pentru a gati paine fara gluten poti folosi faina din nuca de cocos. De asemenea, faina din nuca de cocos mai poate fi folosita si pentru a gati prajituri sau alte bunatati.
Continutul sau este foarte bogat in fibre si proteine, iar un alt avantaj este si faptul ca va creste mai rapid decat aluatul obisnuit.
Faina din nuca de cocos este disponibila pe BioBoom pentru un pret foarte bun. Este BIO si nu are gluten, deci ar trebui sa o incerci si tu daca ai intoleranta la gluten.
Faina din naut
Un alt tip de faina pe care il poti folosi atunci cand ai intoleranta la gluten este faina din naut.
Faina din naut poate inlocui cu succes foarte multe tipuri de faina. O poti folosi la sosuri, la supe, la tocanite dar si in patiserie.
Poti de asemenea folosi faina de naut chiar si in aluatul pentru paine. Iar in compozitia sa regasim o multime de nutrienti foarte benefici pentru organism. Faina de naut contine fier, calciu, magneziu, zinc, proteine, fibre dar si vitaminele A, C, B6 si K.
Faina integrala de orez
Pentru a se obtine faina integrala din orez, orezul trece printr-o moara traditionala cu pietre. Astfel se realizeaza o macinare lenta care nu afecteaza calitatea orezului. Calitatea fainii este astfel una superioara, iar totul datorita acestui procedeu de obtinere inedit.
Faina din orez contine o cantitate generoasa de minerale precum zinc, magneziu, seleniu, mangan dar si antioxidanti, fibre sau complexul de vitamine B.
Faina de migdale
Faina de migdale se obtine prin presarea la rece a migdalelor coapte sau prin macinarea fructelor decojite. Are un gust foarte placut, dulce si poate fi folosita pentru a coace prajituri sau chiar si paine. Este o faina BIO fara gluten, care poate inlocui cu succes faina obisnuita in foarte multe cazuri.
Este insa o faina care creste greu, drept urmare necesita dospire. Are un continut bogat in proteine si grasimi vegetale sanatoase, iar continutul de carbohidrati este scazut.
Faina de hrisca
O alta faina fara gluten este cea de hrisca. Aceasta are o culoare inchisa si are o textura moale. Poate fi folosita pentru gati diferite prajituri, insa in cantitati mici. De obicei, se combina cu amidon de porumb sau cu faina de tapioca.
Acestea sunt principalele tipuri de faina fara gluten folosite de catre persoanele care au intoleranta la aceasta proteina. Exista insa nenumarate tipuri de faina care nu contin gluten si care pot inlocui faina obisnuita. Este importanta insa alegerea unei faini BIO de calitate cat mai buna.
Intra pe BioBoom.ro pentru a descoperi o gama variata de tipuri de faina fara gluten pe care le poti folosi ca o alternativa sanatoasa in cazul in care ai intoleranta la gluten. Sunt produse 100% BIO certificate, percepute foarte bine de catre organism.