spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeEconomicBotoşănenii fug de munca în agricultură

Botoşănenii fug de munca în agricultură

Trei sferturi dintre români spun că nu ar lucra în agricultură, deşi consideră că este o ramură economică importantă, potrivit unui sondaj de opinie realizat de iVox la solicitarea World Vision România, prin metoda CAWI, în perioada 1-31 martie 2019 martie pe un eşantion de 3.426 persoane.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

 

Lipsa forţei de muncă pune în pericol piscicultura

 

Situaţia este similară şi în judeţul Botoşani, unde angajatorii găsesc cu greu forţă de muncă pentru slujbele din agricultură. Şi asta în condiţiile în care grosul şomerilor şi a persoanelor fără slujbe, dar şi a beneficiarilor de venit minim garantat din judeţ provin din mediul rural. „Ne confruntăm cu o lipsă de personal şi calificat şi necalificat, dar nu suntem singuri. Problema asta o au toate sectoarele de activitate. Nici ingineri piscicoli nu prea mai sunt pe la noi prin zonă. Lumea vrea să stea la oraş, vrea program fix de opt ore, nu mai vrea să se încalţe în cizme. Nu că nu găsesc personal calificat, dar nu găsesc personal care să muncească în condiţiile din piscicultură, pentru că este o muncă grea”, declară Gheorghe Nistor, administratorul Piscicola Botoşani.

Acesta susţine chiar că viitorul domeniului piscicol este în pericol şi la noi din judeţ. „Dacă vor mai apărea specialişti care să vrea să lucreze de dimineaţă până noaptea vom merge mai departe, dacă nu, se va întâmpla ceea ce s-a întâmplat în Ardeal”, a mai spus Nistor, care susţine că specializarea piscicultură a dispărut din oferta şcolară a Universităţii Agronomice din Iaşi. „În ultimii trei ani nu mai există secţia, pentru că nu sunt studenţi. Băiatul meu este student la medicină veterinară, a aplicat şi la piscicultură, dar, în 2017, a fost singurul. La fel şi în 2018. Această secţie nu prea mai există. Singura facultate de piscicultură care forma specialişti era cea de la Galaţi, facultate care, după Revoluţie, din lipsă de studenţi, s-a reprofilat”, a mai spus piscicultorul.

 

Cultivatorii şi crescătorii de animale au şi ei probleme

 

Probleme cu găsirea personalului întâmpină şi crescătorii de animale. Dacă îngrijitori mai găsesc, zilieri mai greu. „Ne este foarte greu să găsim oameni să tundă oile, pentru că ciobanii nu vor. Cu ei te-ai împăcat pentru păscut şi muls, nu pentru muls. Dăm şi şase lei pe oaie, plus ţigări şi mâncare şi tot găsim cu greu oamenii”, a declarat Victor Arăpaşu, unul dintre cei mai importanţi crescători de oi din judeţ.

Şi în domeniul culturilor lipsa forţei de muncă şi îmbătrânirea populaţiei active sunt nişte probleme greu de surmontat, lucru recunoscut chiar de către directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Botoşani, Cristian Delibaș. El a făcut aceste declaraţii în contextul situaţiei că mulţi cultivatori nu s-au putut înscrie în programul guvernamental pentru subvenţionarea producţiei din cauza faptului că lucrează suprafeţe prea mici şi nu aveau forţa de a-şi mări suprafaţa. „Nu putem cere unei persoane trecute de pragul de pensionare să-şi dezvolte o afacere. Noi îi aşteptăm pe tineri să întoarcă şi să preia afacerea bunicilor, părinţilor. Asta este speranţa noastră”, a conchis Delibaş.

 

Agricultura, privită ca o Cenuşăreasă

 

Sondajul de opinie iVox scoate în evidenţă că peste jumătate, mai exact 64%, dintre cei chestionaţi consideră că rolul agriculturii este unul esenţial sau important.

După părerea a peste o treime dintre cei intervievaţi, lucrătorii în agricultură nu au nevoie de prea multă carte, fiind suficiente patru clase, gimnaziul sau cel mult o şcoală profesională. În acelaşi timp, jumătate dintre români nu şi-ar da copiii la un liceu agricol şi doar 20% i-ar îndemna să aleagă această specialitate.

În acelaşi timp, şapte din zece respondenţi nu iau în considerare posibilitatea de a lucra în domeniul agriculturii. Dintre cei care lucrează sau s-au gândit că ar exista pentru ei o posibilitate de a se angaja în domeniul agriculturii, 40,69% consideră atractivă meseria de horticultor, 33,33% pe cea de apicultor, iar 27,07% preferă peisagistica.

Peste trei sferturi dintre cei care lucrează sau ar lucra în agricultură, 76,85%, şi-ar dori să-şi desfăşoare activitatea ca antreprenor.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
-1.7 ° C
-0.4 °
-1.7 °
79 %
2.5kmh
59 %
vin
4 °
sâm
2 °
Dum
2 °
lun
4 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și patrioți care-s pro europeni și nu așteaptă casele de la Simion, ceea ce e bine.

EDITORIAL

Deși mai sunt puține zile până când vom merge la urne, interesul românilor pentru dezbaterile electorale tinde spre zero, iar asta ar trebui să...

EPIGRAMA ZILEI

A dat neaua peste vii Peste dealuri și câmpii, Peste crângul cel pustiu Peste-al meu păr castaniu... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...