Marius ILINCARU
jurnalist
Apropierea alegerilor europarlamentare i-a pus pe jar pe oficialii partidului de guvernământ, care au luat cu asalt Botoşaniul în ultimele trei săptămâni. Au fost Dragnea, Dăncilă şi cu mai bine de un sfert de guvern la alegerile interne de la PSD Botoşani. Săptămâna următoare a venit rândul ministrului Agriculturii, Petre Daea, iar sâmbătă a vicepremierului Daniel Suciu.
Toţi au vrut doar să laude „performanţele” actualei guvernări, pe care numai „răuvoitorii nu vor să le vadă”. E drept, că au făcut şi lucruri bune, dar sunt prea puţine în comparaţie cu ceea ce trebuiau să facă sau puteau să facă. Acest lucru nu-l înţeleg ei sau nu vor să-l înţeleagă.
Liderii PSD gândesc într-o paradigmă care, din păcate pentru ei, în ultimii ani s-a schimbat radical. Ei încă mai cred că pot subjuga populaţia prin sărăcire sau menţinerea ei în stare de sărăcie şi izolare, dar uită un lucru crucial: în ultimii ani tot mai mulţi români au luat drumul străinătăţii. Şi nu au făcut acest pas de bine. Mulţi dintre ei au văzut cum arată „binele” afară, iar când s-au întors nu mai suportă „binele” zugrăvit în cuvinte frumoase de PSD. Alţii, nu au mai dorit să se întoarcă din cauza „binelui” PSD, iar de acest lucru şi-au convins şi familiile.
Da, social-democraţii mai au ceva fiefuri prin mediul rural, dar şi acestea se împuţinează văzând cu ochii, iar vizitele recente ale reprezentanţilor PSD prin Moldova şi Ardeal demonstrează acest lucru. Să nu ne îmbătăm cu apă rece, pentru că mai sunt încă destul de mulţi creduli, care văd în PSD izbăvirea, iar în Liviu Dragnea pe Mesia. Şi liderii PSD ştiu asta, spre deosebire de cei ai opoziţiei, care deja se văd câştigători şi-şi fac planuri cum să împartă ciolanul.
Din toată această situaţie îşi trage seva şi atitudinea tot mai sfidătoare a miniştrilor şi a reprezentanţilor partidului de guvernământ, care nu mai acceptă o opinie contrară şi nici măcar să fie întrebaţi de lucrurile nu tocmai OK pe care le-au făcut ei sau colegii lor. Dau ochii peste cap, se strâmbă, se uită la tine ca nişte pitbuli, te reped din vorbe doar, doar te-or intimida sau te-or face să te simţi prost şi să nu le mai pui alte întrebări. Au un tupeu ieşit din comun, o aroganţă şi o suficienţă demne de o cauză mai bună.
Alegerile europarlamentare ar putea fi o cotitură şi în atitudinea aceasta a lor. Rezultatele ar putea să-i trezească la realitate, să-i facă să înţeleagă că priorităţile românilor sunt cu totul şi cu totul altele decât ale lor, că cei câţiva kilometri de asfalt din comune nu au cum să atârne în balanţă cât reabilitarea drumului Botoşani-Iaşi, care ar oferi judeţului conexiunea cu restul Moldovei, sau realizarea Autostrăzii „Unirii”, care ar da un impuls dezvoltării Moldovei şi ar reduce decalajul faţă de celelalte regiuni ale ţării. De asemenea, ar putea să înţeleagă că agresivitatea, aroganţa, suficienţa şi tupeul pot prinde la anumite categorii sociale, dar cred că românii îşi doresc mai mult de la ţara lor şi nu transformarea ei într-o mahala sordidă în care principala calitate să fie şmecheria ieftină şi nu valoarea intrinsecă a societăţii.