Matematicieni de renume din ţară şi din Botoşani l-au omagiat astăzi pe profesorul universitar Dan Brânzei, în cadrul unui simpozion naţional care a urmat deschiderii Concursului Interjudeţean de Matematică „Dimitrie Pompeiu”. Renumitul matematician şi om de litere a fost omagiat la şapte ani de la plecarea în eternitate.
„Momentul deschiderii ne oferă ocazia să comemorăm și să rememorăm cu pioșenie spiritul celui care a fost inima și creierul concursului <Dimitrie Pompeiu>, din postura de președinte în perioada 2001-2011. Dedicăm această ediție împlinirii a șapte ani de la trecerea în neființă a regretatului matematician Dan Brânzei, geometru de renume și profesor la Facultatea de Matematică a Universității „Al. I. Cuza” din Iași.
Pentru cei mai tineri, care nu au avut bucuria să-l cunoască, îi reconstituim portretul printr-un scurt extras din cartea apărută la Editura Paralela 45, Har de dascăl și matematician, de Alexandru Negrescu:
,,.. pătruns în lumea cifrelor pe poarta geometriei, deținând toiagul de narator, a reușit să îmbrace abstractul cu haina atractivului, însuflețind zâmbete pe chipurile tuturor celor care îl ascultau. Dragostea față de copii și calitățile sale matematice s-au împletit perfect în redactarea de articole și probleme, ce aveau ca scop prezentarea laturii jucăușe a matematicii, intrând în sfera geometriei transdisciplinare. Personalitatea complexă a domnului profesor și întinsa suprafață culturală ce o domina sunt reflectate de poeziile și de prefețele pe care le-a scris, precum și de grațioasele cuvântări pe care le-a adresat de-a lungul anilor.,,
Pentru noi, cei care l-am cunoscut, este cert că va locui în sufletele noastre prin imaginile frumoase care ni s-au întipărit și pe care a știut să ni le ofere.
Cunoscând sau nu celebrele versuri <Să-nveți din tot ce piere cum să trăiești în veci>, Dan Brânzei a avut darul să ofere celor din jur ocazii de frumoasă aducere aminte, fapt pentru care l-am admirat și iubit fiecare dintre noi și prin care și-a prelungit existența, așa cum numai oamenii deosebiți pot să o facă”, a declarat profesorul Daniela Trişcă Vicol, inspector şcolar de matematică.
Cei prezenţi au ţinut un moment de reculegere în memoria celui care „ a ars şi s-a stins ca o flacără”.
Conferințele plenare au debutat cu expunerea „Dan Brânzei: viața, cărțile și problemele” susţinută de asist. univ. dr. Alexandru Negrescu (Universitatea Politehnica din București). Au urmat conferinţele „Prietenul meu și al geometriei, Dan Brânzei”, susținută de Radu Gologan (Universitatea Politehnica din București), și „Algebra vectorială în lucrările lui Dan Brânzei”, susținută de Doru Ștefănescu (Universitatea din București). De asemenea, au vorbit cu emoţie şi respect despre cel care a reuşit ca nimeni altul să-i reunească pe profesorii de matematică, dar şi să-i îndrume pe mulţi tineri pe calea performanţei, Artur Bălăucă (Filiala Botoșani a SSMR), Ioan Ciobanașu, preşedintele Filialei Botoşani a SSMR, Mihai Gavriluț (Filiala Roman a SSMR) și Alexandru Funduianu (Școala 8 Botoșani).
La absolvirea facultății a fost încadrat ca preparator în cadrul acesteia. În paralel cu activitatea matematică și-a exploatat pasiunea pentru natură, fiind alpinist, dar și salvamar.