Botoşăneanul Iulian Rotariu, cel care în urmă cu mai puţin de o jumătate de an a reuşit să se claseze pe locul II la ultramaratonul „The Last Desert” organizat în Antarctica, a plecat ieri spre Australia pentru o nouă provocare – ultramaratonul „The Track”, care se va desfăşura în perioada 15 – 24 mai. De data aceasta cursa va fi extrem de grea întrucât cei 43 de concurenţi înscrişi la start vor trebui să parcurgă 522 de kilometri în nouă etape, care se vor desfăşura pe parcursul a 10 zile. Ar fi echivalentul distanţei de la Darabani la Bucureşti, pe care Iulian Rotariu o va străbate tot pentru a face cunoscută cauza copiilor cu autism din Botoşani.
Aceasta va fi tot o cursă autosusţinută, concurenţii urmând să-şi poarte echipamentul şi hrana într-un rucsac. „De data aceasta va fi mult mai greu, însă gândurile mele vor fi pentru copiii cu autism din Botoşani”, a recunoscut Iulian Rotariu. Botoşăneanul va concura cu alergători de marcă cu care s-a întâlnit şi în celelalte competiţii organizate de „4 Deserts”. El va purta tricoul cu numărul 28, însă nu va fi singurul român, în cursă fiind înscris şi bucureşteanul Andrei Gligor. Competiţia se va desfăşura în Teritoriul de Nord între oraşul Alice Springs şi Uluru, linia de finish aflându-se la poalele Uluru, inima spirituală a Australiei. Participanţii vor trebui să urmeze un anumit traseu şi vor primi inclusiv o hartă pentru a se putea orienta în teren. Vor fi puncte de control localizate la intervale regulate, iar fiecare noapte va fi petrecută în cort, în mijlocul deşertului a cărei culoare se schimbă de la o oră la alta, în funcţie de expunerea la soare. Organizatorii vor asigura numai suport tehnic şi o echipă medicală, dar şi apa necesară.
Premii obţinute la competiţii de anduranţă
Subofiţer în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), Iulian Rotariu a participat la mai multe competiţii de anduranţă. El s-a făcut remarcat după ce în iunie 2016 a reuşit să se claseze pe locul I la categoria lui de vârstă la „Gobi March” desfăşurat în China. Patru luni mai târziu el a egalat performanţa la ultramaratonul „Atacama Crossing”, desfăşurat în Chile. În mai 2017 el a participat şi la „Sahara Race” organizat în Namibia, unde s-a clasat din nou pe locul I la categoria lui de vârstă şi locul IV la general, situaţia repetându-se în noiembrie 2017 când botoşăneanul a participat la „Roving Race” derulat în Patagonia Argentina. Ultima performanţă a fost atinsă anul trecut în decembrie, când Iulian Rotariu s-a clasat al doilea în „The Last Deserts”.
Pasiune descoperită în urmă cu 11 ani
Fără să fie sportiv de performanţă şi fără să fie legitimat la vreun club, Iulian Rotariu a început să alerge în urmă cu aproape 11 ani, când a ajuns la spital cu fiul său şi, pentru a-şi consuma stresul, a început să alerge în jurul spitalului. Ulterior, el a început să participe la concursurile organizate de Ministerul Afacerilor Interne, reprezentând ISU Botoşani. După numai câteva curse, reprezentanţii Asociaţiei Părinţilor Copiilor cu Autism l-au rugat să-i reprezinte în competiţii, iar din acel moment a început să participe la cursele internaţionale, încercând să dovedească tuturor că limitele pot fi depăşite.