Ciprian MITOCEANU
scriitor
Anul trecut, pe 9 iunie, PSD a reuşit o performanţă greu de egalat – dar mai ales de crezut – într-o ţară normală. Sub conducerea Comandantului (era să scriu Condamnatului) Suprem, pesedişti căraţi la Bucureşti cu autocarele din toate colţurile ţării au manifestat contra statului paralel. Un miting contra abuzurilor, dacă vă mai aduceţi aminte. E, cumva, de râs. Să te afli la guvernare şi să protestezi contra abuzurilor – iată genul de originalitate ce ne-a scos coadă în lume şi ne-a asigurat o nedorită celebritate. Cum să asiguri credibilitatea şi prestanţa României peste hotare cât timp cei care se află la guvernare îşi motivează eşecul politic şi economic cu inepţii ca „statul paralel” şi „abuzurile în justiţie”, în condiţiile în care marile afaceri de corupţie au fost trecute cu vederea până la prescrierea faptelor sau s-au finalizat cu condamnări simbolice? Iar dacă, totuşi, a fost vorba de condamnări serioase, acestea au fost încasate de funcţionari mărunţi şi nu de adevăraţii mânuitori de sfori.
Revenind în prezent, nu se prea poate trece cu vederea ziua de 9 mai. O zi plină de semnificaţii aparte, la care se vor adăuga şi altele; sunt sigur că, pe viitor, se va vorbi destul de mult despre această zi. La Sibiu se va desfăşura Summitul UE găzduit de preşedintele Klaus Iohannis. Se serbează şi Ziua Europei… E zi plină…
În aceeaşi zi, la Iaşi, PSD organizează un miting pentru a „spăla imaginea” partidului, la care sunt aşteptate circa patruzeci de mii de persoane. Cei de la PSD şi-au pus în cap să demonstreze că ceea ce s-a întîmplat pe 20 aprilie – când Dranea a fugit în timp ce fanfara interpreta „Marşul de întâmpinare”, un fel de „Primirea” pentru politicieni – a fost, pur şi simplu, o întâmplare. Una pusă la cale de agenţii statului paralel şi cei plătiţi de „cineva” – foarte probabil Soros – dacă e să ne luăm după părerea liderului PSD Iaşi, Maricel Popa. Omul a lansat acuzaţii despre protestatari de serviciu, despre oameni care-l urmăresc pe Dragnea prin toată ţara… Cred că i se trage de la filmul cu băieţii cu priviri asasine.
În opinia lui – şi a altor lideri de partid; nu doar de la PSD – în ţara asta nimeni nu protestează decât dacă este plătit. Dacă nu primeşte banul, nimeni nu face nimic. Bănuiesc că omul îşi imaginează că peste tot e la fel ca la PSD. Dacă nu dai omului bani, nu merge să-şi strige iubirea faţă de partid şi de liderul Dragnea sau, după caz, ura faţă de Iohannis şi statul paralel. Cei de la Botoşani au primit o „cotă parte” de cinci mii de participanţi la miting; nici vorbă de estimare, aşa cum s-a exprimat Marius Budăi. E destul de dificil având în vedere că e zi de lucru şi mulţi oameni vor considera că au ceva mai bun de făcut. Prin urmare, e foarte probabil să se apeleze la năimiţii de la stat. Pe cine altcineva să pui presiune? Prin urmare, ziua de 9 mai o să devină un soi de zi liberă sărbătorită prin muncă, ceva în genul lui 23 august, pe vremuri. Vă mai aduceţi aminte cum, atunci când venea Tovarăşu’ în vizită de lucru, eraţi căraţi cu autobuzele să-i gâdilaţi timpanele cu strigătele voastre de mulţumire? Cu cei mai în vârstă vorbesc, cei care strigaţi „Ura!” deşi o purtaţi şi în suflet. Cam aşa e şi acum. Doar exerciţii de imagine, demonstraţii de forţă, nimic cu substanţă. Oameni nu foarte noi, metehne vechi.
Mulţi spun că gestul lui Dragnea de a organiza mitingul de la Iaşi în aceeaşi zi cu Summitul găzduit de Iohannis (nu Summitul lui Iohannis; e vorba de ceva mai mult decât o nuanţă) e echivalent cu un sabotaj, că e o dovadă de nesimţire. Înclin, totuşi, să cred că este vorba despre altceva. Poate că omul are unele superstiţii legate de data de 9. Anul trecut i-a priit; nu m-ar surprinde ca şi anul acesta, tot pe 9 iunie, să organizeze ceva grandios legat de continuarea luptei contra statului paralel şi a abuzurilor în justiţie.
Pe de altă parte, 9 mai este zi lucrătoare, e important de precizat. Iar cei care ar putea să-l huiduiască pe Dragnea se vor afla la timpul potrivit la serviciu. Asta dacă nu se apucă multinaţionalele să le dea liber pentru a merge la contramiting, cum acuzau în trecut liderii USL. Dar e zi de lucru şi în afară de năimiţii la stat şi asistaţii social restul românilor ar trebui să fie ocupaţi în intervalul orar în care Dragnea se va adresa simpatizanţilor.
E destul de simplu să creezi impresia unei atmosfere primitoare, când cei care pot să-ţi adreseze urări de bine lipsesc din peisaj. Mulţi dintre cei chemaţi să strige la Iaşi au spus că n-ar avea nimic împotrivă la excursia asta dacă ar fi organizată într-o zi nelucrătoare. Dar atunci nu i-ar conveni lui Dragnea. Care ştie că nu poţi fi prezent în două locuri deodată: şi la serviciu, şi la miting. Deşi, dacă o să ne luăm după condicile de prezenţă din instituţiile statului, o să constatăm că, pe lângă statul paralel, a apărut şi angajatul cu prezenţă paralelă.