Agricultorii botoşăneni sunt încă reticienţi la a contracta servicii de irigaţii. În acest an, vor fi irigate în Botoşani cel puţin 5.000 de hectare, pentru care agricultorii au încheiat deja contracte cu Filiala Botoşani a Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF). Primii care au solicitat apă pentru culturi au fost pomicultorii de la Curteşti, amenajarea de lângă Botoşani fiind una dintre primele din ţară în care s-a băgat apă pe canale.
„În judeţul Botoşani avem 20.000 de hectare de teren agricol irigabile. Aceste sunt aferente celor 10 amenajări de irigaţii, dintre care funcţionale integral sau parţial, în momentul acesta, sunt patru. Cele patru amenajări de irigaţii funcţionale deservesc 10.500 de hectare, din care avem contractate 5.000 de hectare la culturi mari şi livezi. Prima cerere de irigaţii din 2019 este aferentă amenajării Curteşti”, a declarat Liviu Nicolae Ştefan, şeful filialei ANIF Botoşani.
La nivel naţional, suprafaţa contractată pentru irigaţii depăşeşte la ora actuală 762.223 hectare, în 22 de judeţe, dar ANIF este pregătită să irige în acest an peste 1,4 milioane hectare. „Avem 641 de contracte încheiate, însumând o suprafaţă de 762.223,4 hectare, în 22 de judeţe, dar suntem pregătiţi pentru 1,4 milioane hectare. Cele mai importante sunt Ialomiţa, Călăraşi, Brăila, Giurgiu, Olt şi Dolj, practic toată zona de Dunăre. Celelalte mai mici sunt în Vaslui, Botoşani, Covasna şi Tulcea. De regulă, contractele sunt pe culturi mari, grâu, porumb, floarea soarelui, dar şi la rapiţă. Avem, de asemenea, 100.000 de hectare contractate pe legumicultură”, a precizat directorul general al agenţiei, Florin Barbu.
Anul acesta, campania de irigaţii a început la 14 martie, odată cu punerea în funcţiune a SPA Isaccea, din cadrul Amenajării Isaccea din judeţul Tulcea. Barbu a mai spus că pe lângă amenajarea de la Isaccea s-au mai pus în funcţiune, la cerere, staţiile de pompare: Câmpia Covurlui (Galaţi), Albiţa-Fălciu (Vaslui) şi Curteşti (Botoşani). Cele patru amenajări totaalizează aproximativ 700 de hectare. „În judeţul Dolj, au fost umpluţi, la cerere, 52 de kilometri de canal din cadrul Amenajării Nedeia, însă ulterior umplerii fermierii din zonă au decis ca irigaţiile să înceapă după 1 mai”, a adăugat şeful ANIF.
Din cele 98 amenajări de irigaţii cuprinse în Programul Naţional de Irigaţii, 47 amenajări se află deja în procesul de reabilitare, restul amenajărilor – de dimensiuni mai mici sunt în faza de proiectare şi vor intra în execuţie în perioada octombrie-noiembrie 2019. „Avem alocate fonduri de 249 de milioane de lei anul acesta pentru investiţii şi cu posibilitatea de a mai primi la rectificarea din iunie”, a adăugat Barbu.
În acest an, suprafaţa pregătită pentru irigaţii se ridică la 1,4 milioane hectare în 95 de amenajări.