Municipiul Botoşani este în aceste zile gazda a sute de elevi olimpici pasionaţi de limbile clasice. Aproximativ 350 de de elevi, profesori, inspectori şcolari, membri ai comisiei centrale şi oficiali din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale participă la etapa națională a Olimpiadei de limbi clasice (limba latină/ limba greacă veche), Concursul Ovidianum și Concursul de selecție pentru participarea la competiția internațională de la Sulmona (Italia).
La deschiderea oficială care a avut loc aseară, în sala Eminescu a Complexului Rapsodia, au participat alături de elevi şi profesori, Daniela Lozneanu, subprefectul judeţului, Costică Macaleţi, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, deputatul Costel Lupaşcu, Gabriel Hârtie, inspector şcolar general, conf. univ. dr. Mina Maria Rusu, inspector general în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, conf. univ. dr. Theodor Georgescu, preşedintele Comisiei naţionale de organizare a olimpiadei, conf. univ. dr. Vali Geta Ceia, profesorul Cristina Chiriac, directorul Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”, preotul Grigore Diaconu, fostul director al Seminarului Teologic „Sfântul Gheorghe” Botoşani, unitate unde au învăţat şi învaţă mulţi elevi care au fost premiaţi la Olimpiada naţională de limbi clasice.
Moderatorul festivităţii de deschidere a fost Ciprian Manolache, inspector de limba şi literatura română, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean.
Deschiderea festivităţii a avut un aer aparte adus de membrii trupei Katharsis, de la Colegiul Naţional „AT Laurian”.
Oficialii care au luat cuvântul i-au felicitat pe elevii olimpici pentru că au ajuns la acest nivel al competiţiei, exprimându-şi în acelaşi timp aprecierea pentru faptul că elevii sunt pasionaţi de limbile clasice. Mina Maria Rusu a arătat că revine la Botoşani într-o „complicitate intelectuală, că doar aşa se pot construi amintiri trainice”. „Este o ediţie princeps pentru că sunteţi copiii pe care-i preţuiesc extraordinar de mult. Cine se mai îndreaptă astăzi, cu atâta drag, către o zonă culturală care ne ancorează în arhetipul cultural al omenirii decât voi, cei care iubiţi latina şi greaca veche. De ce să facem o ediţie princeps, evident pentru că vom avea practic patru competiţii, olimpiada de latină, olimpiada de greacă veche, Concursul Ovidianum şi selecţia pentru Concursul de la Sulmona – Italia”, a spus, printre altele, Mina Maria Rusu. Oficialul din minister i-a prezentat pe elevii care au obţinut premii la competiţiile internaţionale şi pe profesorii coordonatori.
În finalul festivităţii, membrii trupei „Katharsis” au prezentat dansuri greceşti.
Elevii olimpici vor susţine probele scrise astăzi, începând cu ora 9.00, la Colegiul Național ”Mihai Eminescu”.