Temperaturile scăzute încă nu au părăsit definitiv judeţul, iar de acest lucru s-a convins şi un bărbat din Cătămărăşti Deal, care a fost la un pas de o moarte cumplită. Norocul bărbatului a fost, însă, un tânăr care activează ca voluntar în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.
În vârstă de 63 de ani, bărbatul a fost găsit miercuri seară căzut pe o stradă la un kilometru de casa voluntarului ISU. Norocul bărbatului a fost că primul ajutor l-a primit de la tânărul care a fost alertat de fratele său. Acesta a intervenit imediat cum a fost anunţat că bărbatul zăcea în şanţ inconştient. Tânărul, care merge alături de salvatorii SMURD în misiuni de salvare din primăvara anului trecut şi are peste 100 de misiuni la activ, l-a învelit pe bărbatul găsit inconştient cu o folie de aluminiu, a încercat să îi menţină funţiile vitale şi a apelat serviciul 112 pentru a cere ajutor calificat.
La faţa locului a ajuns un echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulanţă, care a preluat bărbatul aflat în şoc hipotermic şi l-a transportat de urgenţă la Spitalul Judeţean. Temperatura exterioară a corpului indica doar 22,4 grade la internare, acesta fiind imediat supus unui protocol special pentru a i se ridica temperatura corpului cu câte un grad pe oră şi astfel pentru a evita ca organele interne să intre în şoc.
Andrei Olariu, voluntarul care a intervenit pentru salvarea bărbatului are doar 22 de ani, însă a demonstrat misiunile de salvare la care a luat parte nu au fost doar simple prezenţe pentru acesta, tânărul dorindu-şi să participe ca voluntar la misiunile SMURD după ce tatăl său a fost salvat de intervenţia unui echipaj de prim ajutor. „Gestul lui Andrei este esenţa activităţii de voluntariat, care este o expresie a implicării, a solidarităţii şi responsabilităţii civile. Ne bucurăm că în acest program se înscriu foarte mulţi tineri care se şi implică în viaţa comunităţii şi pun în aplicare ce au învăţat în programul Salvator din Pasiune, pentru că nu este important doar să intervenim repede, ci să şi ştim cum să intervenim”, a precizat ofiţerul Dorina Lupu, purtător de cuvânt al ISU Botoşani.
Hipotermiile moderate (de la 35 la 32°C) sunt însoţite de frisoane intense (mijloc de apărare a organismului de producerea de căldură), iar cele grave sunt de la 32 la 26°C. „Hipotermiile majore, cu temperatura sub 26°C, sunt însoţite de tulburări ale stării de conştienţă (chiar comă), depresie respiratorie, încetinire a frecvenţei cardiace şi de o scădere progresivă a presiunii arteriale cu diminuarea debitului cardiac”, a precizat medicul Ramona Elena Guraliuc, coordonator al UPU-SMURD Botoşani.