Copiii vor primi din această lună alocaţii majorate şi asta după un scandal politic imens, în care, iniţial, PSD s-a opus majorării, iar ulterior, folosindu-se de orice tertip, a pozat în partidul care a majorat acest venit.
Plata alocaţiilor majorate se face începând cu această lună, noile niveluri intrând în vigoare în aprilie. Alocaţia de stat este, din aprilie, de 300 lei pentru copiii cu vârsta de până la doi ani sau de până la trei ani, în cazul copilului cu handicap, de 150 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între doi ani şi 18 ani şi de 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între trei ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap.
Plenul Parlamentului a adoptat un amendament al liberalilor la Legea bugetului, care prevedea majorarea alocaţiilor. Amendamentul său a fost adoptat cu 123 de voturi „pentru”, 119 „împotrivă” şi o abţinere. Amendamentul fusese respins în comisiile de buget-finanţe. Ulterior, Liviu Dragnea a încercat să capitalizeze electoral majorarea alocaţiilor supunând din nou la vot amendamentul pe motiv că liberalii au făcut „demagogie” şi nu au identificat sursa de finanţare a majorării alocaţiilor pentru copii. El a indicat ca sursă creşterea deficitului bugetar.
Imediat, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă privind majorarea alocaţiilor copiilor, de la 1 martie 2019, prin care au legat majorarea alocaţiilor de promulgarea Legii bugetului. Prin acest joc politic, PSD a încercat să forţeze mâna preşedintelui să promulge cât mai repede bugetul, chiar dacă acesta avea obiecţii de formă şi fond la modul cum guvernarea PSD-ALDE înţeleg să împartă banii. Cum preşedintele a amânat promulgarea bugetului, social-democraţii l-au acuzat că se opune majorării alocaţiilor, când, de fapt, tocmai ei, alături de ALDE şi UDMR, au respins un proiect de lege al liberalilor care prevedea majorarea alocaţiilor. Între parlamentarii care au votat împotriva creşterii alocaţiei pentru copii se numără şi social-democraţii Doina Federovici şi Lucian Trufin, în timp ce senatorul PNL Costel Şoptică a votat în favoarea proiectului propus de colegii săi de partid.
Guvernarea PSD-ALDE a anunţat încă din 2017 că se vor majora alocaţiile pentru copii, însă acest lucru nu s-a întâmplat.
În martie 2019, au beneficiat de alocaţii 3.647.178 copii. Cei mai mulţi beneficiari erau înregistraţi în Bucureşti – 332.714 şi în judeţele Iaşi – 181.697, Suceava – 137.971 şi Bacău – 130.843, conform datelor Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.