Campania electorală pentru alegerile europarlamentare din 26 mai a început astăzi şi se va încheia în 25 mai, la ora 7:00. În cursa electorală sunt înscrişi trei candidaţi independenţi şi 13 partide şi alianţe.
Pe primele trei locuri ale buletinului de vot, potrivit tragerii la sorți, se află PSD, Alianţa 2020 USR-PLUS şi Partidul Pro România. Următoarele poziţii sunt ocupate de UDMR, PNL, ALDE, Partidul PRODEMO, PMP, Partidul Socialist Român, Partidul Social Democrat Independent, Partidul România Unită, UNPR, Blocul Unităţii Naţionale – BUN.
Candidaţii independenţii sunt şi de această dată dezavantajaţi, ei fiind plasaţi la coada buletinelor de vot. Ordinea acestora este Gregoriana-Carmen Tudoran, ieşeanca ce a intrat în luptă susţinută de asociaţiile civice care militează pentru construcţia de autostrăzi în Moldova, George Nicolae Simion, care vrea unirea cu Basarabia, şi Peter Costea, președintele Alianței Familiei din România.
În campania electorală, candidaţii, partidele politice, alianţele politice şi alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri, precum şi cetăţenii au dreptul să îşi exprime opiniile în mod liber şi fără nicio discriminare, prin mitinguri, adunări, marşuri, precum şi prin intermediul mass-mediei. Organizarea mitingurilor, adunărilor şi marşurilor se poate face numai cu autorizările prevăzute de legislaţia în vigoare. Mijloacele folosite în campania electorală nu pot contraveni ordinii de drept. În unităţile militare, în unităţile de învăţământ, în timpul programului de învăţământ, în sediile reprezentanţelor diplomatice, precum şi în penitenciare, acţiunile de campanie electorală de orice tip sunt interzise.
În timpul campaniei electorale primarii asigură candidaţilor, în mod nediscriminatoriu, spaţii corespunzătoare pentru a se întâlni cu alegătorii, prevede legislaţia.
Cu 48 de ore înainte de ziua votării este interzisă prezentarea de sondaje de opinie, televoturi sau anchete făcute pe stradă.