Oameni în toată firea, care au trăit zeci de ani în familiile lor, sunt acum daţi la o parte de copii, de fraţi sau de rudele apropiate. O situaţie care are loc cu o frecvenţă tot mai mare, a devenit o obişnuinţă dureroasă chiar în prag de Sărbători. Deşi aflaţi în Săptămâna Patimilor, când ar trebui să încerce să fie mai buni şi mai calzi cu cei din jur, tot mai mulţi botoşăneni îşi abandonează rudele care au nevoie de atenţia şi îngrijirea lor din dorinţa de a petrece în linişte şi fără griji. Dacă pentru multe dintre cazuri asistenţii sociali din Urgenţe reuşesc să găsească înţelegere chiar la cei care îi abandonează în primul rând şi îi reintegrează pe părinţi în familii, sunt însă şi cazuri, tot mai multe, în care proprii copii sau fraţi le întorc bătrânilor spatele.
Într-o astfel de situaţie se află şi o femeie din comuna Vlădeni, care a ajuns marţi la Urgenţe după ce proprii copii, dar şi sora ei, au abandonat-o. Plină de mizerie, fecale, pureci şi păduchi, aceasta a ajuns la spital după ce o vecină a sunat la 112, exasperată de starea în care se afla femeia şi de mirosurile care veneau din casa ei.
„Nu am mai văzut un asemenea caz”
La locuinţa femeii în vârstă de 68 de ani a ajuns un echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulanţă, cadrele medicale rămânând şocate de ce au găsit. „În 20 de ani de vechime la Ambulanţă nu am mai văzut un asemenea caz. Mizeria din casă, condiţiile în care stătea femeia, mizeria de pe ea, greu de reprodus. Efectiv ţi se făcea rău când intrai în casă”, a precizat un asistent din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Botoşani.
Femeia a fost consultată şi preluată de echipajul de la Ambulanţă, fiind diagnosticată cu viroză respiratorie, şi ulterior transportată la Urgenţe, După ce a fost spălată şi deparazitată, femeia a fost transferată la Secţia de Psihiatrie, asistenţii sociali încercând să ia legătura cu rudele. Acestea nu mai vor însă să mai aibă de a face cu femeia, vecinii fiind cei care îi mai aduceau de mâncare în ultima perioadă.
Caz similar cu doar câteva zile în urmă
Cu două zile înaintea ei, un bărbat în vârstă de 64 de ani din Botoşani a ajuns la spital în circumstanţe asemănătoare. Diagnosticat cu o formă uşoară de demenţă, acesta a fost abandonat de o soră de-a lui într-o casă fără căldură şi fără apă. Asta după ce timp de patru ani a avut grijă de el o altă soră, care acum a ajuns şi ea să aibă nevoie de îngrijiri şi atenţie speciale. Din acest motiv, a doua soră a bărbatului, a decis să se ocupe de femeie, iar pe el l-a trimis la un cumnat, care nu a rezistat prea mult şi l-a dus înapoi în casa din Botoşani, părăsită şi neîngrijită de câţiva ani.
Un vecin de-al bărbatului l-a văzut pe acesta căzut în curte şi a sunat la 112, o ambulanţă transportându-l la spital, iar de acolo la Psihiatrie, care a devenit un refugiu temporar pentru astfel de cazuri disperate.
„Aceeaşi poveste ca de fiecare dată: de sărbători, toţi cei abandonaţi vor ajunge în spital. Vrem să tragem un semnal de alarmă către toţi asistenţii sociali din teritoriu, pentru că urmează Săptămâna mare, să fie un pic mai atenţi cu vârstnicii care sunt singuri, abandonaţi de familie sau nu au un suport corespunzător, pentru că altfel, ca de obicei, vom ajunge să aglomerăm secţiile spitalului cu cazuri mai puţin medicale şi mai mult sociale. Nu poţi să îi arunci în stradă, dar nu-i normal. Un spital de urgenţă ca destinaţie pe prim plan are cazurile medicale. Poate sună dur pentru unii, în niciun caz intenţia mea nu este asta, dar vorbim totuşi de spital de urgenţă”, a declarat medicul Bogdan Alexandroaie, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean.
Situaţii devenite o practică
Cazurile de acest fel sunt, din păcate, tot mai dese în ultima vreme, bătrânii trăindu-şi ultima parte a vieţii abandonaţi de copiii plecaţi în străinătate, sau care uneori pur şi simplu nu mai vor să audă de ei. Bătrâni singuri pe lume, sunt găsiţi tot mai frecvent morţi în casă, aproape putreziţi. Două descoperiri macabre, efectuate aproape simultan de pompieri, la mijlocul anului trecut, chiar în oraş, au scos la iveală încă o dată cât de expuşi sunt bătrânii, uitaţi de proprii copii şi de societate, fără grijă şi fără îngrijiri.
Un caz fericit a fost în urmă cu doi ani Spitalul Judeţean, unde o bătrână a fost „adoptată” de preotul de la biserica din curtea unităţii sanitare pentru a putea fi preluată de un azil de bătrâni, unde să îşi trăiască ultima parte a vieţii, în ciuda faptului că avea nepoţi care urmau să moştenească şi casa.