O femeie de 58 de ani din Botoşani, a ajuns la Urgenţe în stare critică la puţin timp după ce a revenit acasă din strinătate. Femeia fusese plecată în Germania, în vacanţă, iar marţi seară a revenit acasă. La câteva zeci de minute, aceasta a început să se simtă rău şi şi-a pierdut cunoştinţa.
A fost adusă la spital de familie, iar în momentul în care a ajuns la Urgenţe a intrat în stop respirator. „Pacienta a ajuns în serviciul nostru în stop respirator. A fost resuscitată cu succes, fiind ulterior transferată pe secţia de reanimare cu şoc cardiogen. Nu avea afecţiuni cardiace în antecedente”, a precizat un asistent din cadrul UPU-SMURD.
Șocul cardiogen este o formă de șoc caracterizată prin scăderea funcției de pompă a inimii. Șocul cardiogen se definește prin reducerea debitului cardiac (scade cantitatea de sânge pompat pe minut) și este o afecțiune serioasă, cu risc vital. Reprezintă principala cauză de deces la bolnavii cu infarct miocardic, determinând o mortalitate în jur de 50-80%.
Tratamentul agresiv și precoce tinde să amelioreze prognosticul nefast legat de această afecțiune. Șocul cardiogen este un sindrom clinic, generat de tulburarea funcției cordului, care duce la scăderea tensiunii arteriale și la scăderea cantității de sânge care ajunge la organe, determinând disfuncția consecutivă a sistemelor și organelor.