spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomePrima PaginăBătăuş de medici trimis la puşcărie

Bătăuş de medici trimis la puşcărie

Caz fără precedent în justiţia botoşăneană. Un individ care a bătut cu bestialitate doi angajaţi ai Spitalului Săveni a fost trimis după gratii. Acuzat de lovire şi vătămare corporală gravă săvârşită împotriva persoanelor din sistemul sanitar, aflate în exerciţiul funcţiunii, Raj Cobzariu, în vârstă de 29 de ani, din Săveni, a fost găsit vinovat la ambele capete de acuzare şi condamnat de magistraţii Curţii de Apel Suceava la doi ani şi 10 luni de închisoare cu executare în regim de detenţie.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Sentinţa este definitivă, tânărul fiind căutat ieri de poliţişti pentru a fi încarcerat.

Şi nu este tot. Magistraţii suceveni au majorat inclusiv daunele pe care tânărul va trebui să le plătească unui brancardier de la 10.000 de lei, cât stabilise iniţial Judecătoria Darabani, la 35.000 de lei. La aceste daune se adaugă şi costul cheltuielilor de spitalizare, Jan Cobzariu trebuind să achite Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” Botoşani suma de 5.666,683 cu dobânda legală.

Cazul este unic în judeţ, iar hotărârea magistraţilor a venit în urma unui proces care a durat aproape  trei ani, timp în care au fost administrate mai multe probe, fiind efectuată şi o expertiză medico-legală.

 

Conflict izbucnit în camera de gardă

 

Totul s-a întâmplat în seara de 23 octombrie 2012, în jurul orei 22.30, când în Spitalul Săveni se aflau medicul de gardă, asistentul medical Ionel Zvorişteanu şi brancardierul Costel Topală, aceştia acordându-i primul ajutor unei paciente cu ulcer gastric duodenal în criză. Atunci, pe holul spitalului şi-au făcut apariţia Raj Cobzariu, fratele său Suraj şi tatăl lor, acesta din urmă acuzând dureri la mâna dreaptă. După ce şi-au pierdut răbdarea în sala de aşteptare, cei trei au început să vocifereze, spunând că sunt trataţi astfel pentru că sunt de etnie romă, însă imediat ce a terminat consultaţia, doctoriţa l-a invitat pe bătrân în camera de gardă.

Iritaţi, aceştia au cerut un bilet de trimitere la Spitalul de Recuperare din Botoşani, însă spiritele au degenerat în momentul în care doctoriţa le-a spus că un astfel de bilet poate fi dat doar de medicul de familie. Cei trei au început să facă scandal, iar în momentul în care asistentul medical Ionel Zvorişteanu a încercat să aplaneze spiritele, Raj Cobzariu a tăbărât asupra lui, iar din doi pumnii l-a pus la pământ. Asistentul a reuşit să se refugieze în camera de gardă, iar agresorul a încercat să o lovească şi pe doctoriţă. Femeia a scăpat, dar în schimb brancardierul Costel Topală, care juca şi rol de agent de pază, a fost prins de Raj Cobzariu, care i-a aplicat mai multe lovituri.

Conflictul a fost aplanat abia după sosirea poliţiştilor, Raj Cobzariu fiind reţinut pentru 24 de ore. În urma loviturilor primite, brancardierul a fost rănit grav, el alegându-se cu o ruptură de splină, care i-a pus în pericol viaţa. Transportat la Spitalul Judeţean „Mavromati”, Costel Topală, care suferise şi câteva fracturi costale, a fost supus unei intervenţii chirurgicale de extirpare a splinei şi a avut nevoie de 30-35 zile îngrijiri medicale, în timp ce Ionel Zvorişteanu a avut nevoie de 8-9 zile de îngrijiri medicale.

Ancheta a fost efectuată de poliţişti, cu sprijinul procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani, care l-au trimis în judecată pe agresor. În timpul procesului, Raj Cobzariu a recunoscut şi regretat comiterea faptelor, încercând să se împace cu cei agresaţi. Ba mai mult, prin intermediul unor cunoştinţe, el i-a oferit lui Costel Topală 14.200 de lei. Prima sentinţă a fost pronunţată anul trecut de Judecătoria Darabani, care a dispus condamnarea la cei doi ani şi 10 luni de închisoare, dar cu suspendare sub supraveghere. Ulterior însă, atât Costel Topală cât şi Raj Cobzariu au făcut apel, iar dosarul a ajuns pe rolul Curţii de Apel Suceava, care a comutat pedeapsa cu executare.

 

Medici agresaţi de pacienţi

 

Cazul nu este singular. De-a lungul anilor, mai multe cadre medicale de la Spitalul Judeţean sau de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă au fost agresate de pacienţi sau de aparţinătorii acestora. Cel mai multe incidente au fost înregistrate la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU), unde se prezintă foarte multe cazuri care de fapt nu sunt urgenţe. Numărul mare de pacienţi măreşte timpul de aşteptare şi de aici se iscă discuţii. Din acest motiv, cei din conducerea unităţii spitaliceşti au apelat pentru o perioadă de câţiva ani la serviciile unei firme de pază. Chiar şi în aceste condiţii, unii dintre pacienţii agresivi au fost potoliţi numai cu ajutorul jandarmilor. Un studiu realizat de Colegiul Medicilor a arătat însă că aproximativ 85% din personalul medical este agresat verbal la locul de muncă, iar 10,2% este agresat fizic. Timpul de aşteptare sau refuzul de a accepta diagnosticul pus sunt doar două dintre motivele pentru care angajaţii din sistemul sanitar sunt agresaţi. În schimb, au existat şi pacienţii acuzaţi de agresiune, care s-au plâns la rândul lor de atitudinea personalului medical. Pe acest fond, din cauza numărului mare de agresiuni, s-a ajuns la concluzia că este nevoie de înăsprirea pedepselor. Astfel, în baza unei legi adoptată în 2006, dar intrat în vigoare mai târziu, ameninţarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă către personalul sanitar se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. În plus, lovirea sau orice alte acte de violenţă împotriva personalului medical se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

 

 

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
ninsoare ușoară
1.1 ° C
1.6 °
-0 °
71 %
0.9kmh
100 %
vin
3 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...