spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeLocal BTCronica desantului pesedist în Botoşani (Galerie foto - video) - UPDATE

Cronica desantului pesedist în Botoşani (Galerie foto – video) – UPDATE

Liviu Dragnea şi o mare parte a guvernului PSD, în frunte cu Viorica Dăncilă, au descins astăzi la Botoşani pentru conferinţa judeţeană de alegeri a organizaţiei locale a partidului. Alegeri este un termen pretenţios pentru ceea ce s-a întâmplat la Casa Sindicatelor, deoarece partea aceasta electivă s-a terminat în mai puţin de trei minute.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Vot ca înainte de ’89

Ca pe vremurile de mult apuse, votul, deşi dat asupra persoanei, a fost deschis, prin ridicare de mână, unanimitatea fiind consemnată de la microfon de secretarul executiv al PSD, Codrin Ştefănescu. S-au votat Doina Federovici pentru funcţia de preşedinte, încheindu-şi astfel interimatul la conducerea organizaţiei judeţene, şi Marius Budăi pentru funcţia de preşedinte executiv. S-a mai votat o listă lungă de vicepreşedinţi şi anume parlamentarii judeţului, preşedintele CJ Botoşani şi o sumedenie de primari de comune, consilieri judeţeni şi locali.

De altfel, chiar Liviu Dragnea a ironizat alegerile declarând în cuvântul lui că „am avut emoţii la vot pentru Doina”.

 

Agitaţie la PSD, încă de dimineaţă

Totul s-a desfăşurat în nişte limite bine trasate de comitetul de organizare al PSD Botoşani, pentru a sublinia forţa partidului pe plan local şi pentru a evita incidentele de genul celor care au avut loc la Dumbrăveni joi seară, când un participant a refuzat să dea mâna cu Liviu Dragnea, iar în timpul discursului acestuia, cineva din sală i-a strigat că nu a făcut „nimic” pentru satul românesc.

Agitaţia la PSD a început dis-de-dimineaţă, la sediul partidului ajungând încă de la primele ore membrii nucleului dur, ca ministrul Muncii, Marius Budăi, sau senatorul Lucian Trufin. S-a muncit la organizare, cărându-se steaguri şi tot felul de pancarte electorale către Casa Sindicatelor, Poliţia Locală blocând parcarea de la sediul ANAF şi cea din lateralele Casei Sindicatelor.

 

În paralel, jandarmii erau apăraţi la bilanţul MAI

 

În paralel cu pregătirile social-democraţilor se ţinea şi videoconferinţa ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, în care prezenta bilanţul instituţiei pe care o conducea. Printre altele, Carmen Dan a anunţat că a desecretizat aproape toate documentele privind evenimentele din 10 august anul trecut, când, la mitingul Diasporei, jandarmii au intrat în forţă în manifestanţi. Ea a afirmat că au rămas nedesecretizate doar două pagini şi i-a cerut şefului Jandarmeriei Române, colonelului Ionuţ Cătălin Sindile, să fie mai relaxat. Cu toate acestea, la Casa Sindicatelor erau: un dispozitiv numeros de jandarmi, în uniformă şi civili, sepepişti, gărzi de corp din Ilfov, ajunşi încă de joi seară în oraș, dar şi angajaţi ai unei firme de securitate din Botoşani.

 

Întâlnire de partid la „Maria”

 

Majoritatea liderilor şi miniştrilor PSD au ajuns în prima parte a zilei, iar cei care au venit cu premierul Viorica Dăncilă, se pare că, au experimentat drumul Iaşi – Botoşani.

Timp de câteva zeci de minute, miniştrii şi premierul au avut un „dejun de lucru” la Hotel „Maria”, unde s-au aflat şi mai mulţi lideri locali ai PSD, primari de comune şi conducerea CJ. Aici s-a făcut joncţiunea cu Liviu Dragnea, care a venit de la Suceava.

 

Susţinători aduşi cu autocarele

 

În jurul orei 12:00 în părculeţul de la junior şi cel de peste drum au început să se adune bătrâni şi simpatizanţi ai PSD. Au început să curgă râuri de oameni dinspre sediul partidului, aceştia fiind aduşi cu microbuze din judeţ. La un moment dat, în faţa Casei Sindicatelor a oprit un autobuz al firmei controlate de familia fostului senator liberal Viorel Grigoraş, RVG, din care au coborât zeci de persoane, care au urcat pe scările de la Sindicat.

 

Contramiting peste drum

 

În jurul orei 13:00, pe trotuarul de vis-a-vis de Casa de Cultură a Sindicatelor, s-a adunat un grup de câteva zeci de protestatari care spera să poată să-l huiduie pe Dragnea. Imediat, jandarmii au făcut un cordon în faţa protestatarilor „pentru a preîntâmpina orice eveniment”, ghidându-se după premisa „mai bine să fim noi ofensivi şi ei defensivi decât să avem evenimente”. „E ca-n fotbal”.

Protestatarii au demonstrat că nu degeaba s-au născut pe „tărâmuri eminesciene” şi au avut un repertoriu foarte bogat spre disperarea susţinătorilor PSD: „Dragnea nu uita, Botoşaniul nu te vrea!” , „PSD ciuma roşie”, „Fără penali!”, „La închisoare, nu la guvernare!”, „Dragnea nu uita, aşteptăm şi cartea ta!”, „Ne-am săturat cât ne-aţi furat!”, „Dragnea, PSD, nu vrem în URSS”! „Nu vrem să fim conduşi de hoţi!”, „Vă rugăm să ne iertaţi, nu producem cât furaţi!”, „Dragnea la puşcărie, să ieşim din sărăcie!”, „Dragnea ia-ţi analfabetele şi plecaţi la Videle”, „Justiţie, nu corupţie!”, DNA să vină să te ia”, „Analfabeta, analfabeta”, „Aţi stricat legile să v-albiţi dosarele”, „Botoşani, trezeşte-te!”

Ei au adus la manifestaţia împotriva PSD şi un banner, care a parafrazat sloganul PSD pentru europarlamentare: „România merită mai mult, nu doar hoţi şi analfabeţi”.

Unii susţinători ai PSD, din spatele jandarmilor le arătau semne obscene protestatarilor, incitându-i.

 

Ploaie torenţială, dar protestul #rezistă

 

Protestatarii nu au fost speriaţi nici de rafala de ploaie torenţială de la prânz şi au rămas cu stoicism să-l întâmpine pe Dragnea „aşa cum se cuvine”, doar că „eforturile” lor au fost sabotate din plin de către organizatori. Mai întâi, aceștia au dat cât s-a putut de tare muzica în difuzoare, astfel că tot centrul răsuna de „Oda bucuriei”.

 

Dragnea, introdus prin spate
să nu vadă protestul

 

Apoi, liderii PSD au fost dirijaţi în lateralul Casei de Cultură a Sindicatelor pentru a nu intra prin faţă, aşa cum se stabilise iniţial, ca să nu-i vadă pe protestatari.

Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă, Codrin Ştefănescu şi cu Doina Federovici au ieşit pe scări pentru o baie de mulţime printre cei care formau nucleu dur al simpatizanţilor PSD. Aceştia s-au înghesuit şi s-au călcat în picioare pentru a da mâna şi poza cu liderii partidului de guvernământ de parcă erau moaştele nu ştiu cărui sfânt.

Unul dintre protestatari a ajuns până pe scările de la Sindicat, norocul său fiind jandarmii care l-au extras din mulţime înainte de a fi linşat.

 

Miniştri aduşi pe scenă ca la expoziţie

 

Ulterior, Dragnea şi ceilalţi pesedişti au intrat în sală, unde au fost primiţi în aplauze de sute de membri de partid, printre care şi delegaţii la alegeri. Din staff-ul de la Bucureşti au făcut parte o serie de miniştri printre care: vicepremierul Daniel Suciu (ministrul Dezvoltării Regionale), Eugen Teodorovici (ministrul de Finanţe), Răzvan Cuc (ministrul Transporturilor), Sorina Pintea (ministrul Sănătăţii), Alexandru Petrescu (ministrul Comunicaţiilor) şi Victor Negrescu (preşedintele PES Activist şi candidat la europarlamentare). Majoritatea au fost aduşi de decor şi pentru a da o notă de forţă partidului, doar câţiva dintre ei luând cuvântul în cadrul acţiunii.

 

Primari liberali în sală

 

De remarcat că în sală au fost şi colegii de guvernare: Liliana Mincă (preşedinte ALDE Botoşani), Corneliu Furtună (preşedinte PNŢCD Botoşani) şi Mircea Costea (preşedinte PER Botoşani). A surprins însă prezenţa unor primari aleşi pe listele opoziţiei precum Costel Romanescu, primarul PNL de la Păltiniş, Liviu Hrimiuc (PNL Darabani) sau aliatul de la PRU, Dinu Moroşanu.

 

 

Ode lui Dragnea şi „partidului iubit”

 

Alexandra Huţu, secretarul executiv al PSD Botoşani, a dat, rând pe rând, cuvântul unor primari şi oficialilor de la Bucureşti. Totul a fost ca o întrecere socialistă în laude şi ode la adresa „conducătorului iubit”, Liviu Dragnea, şi a partidului. Toţi vorbitorii, inclusiv cei de la Bucureşti, au ţinut să laude realizările PSD şi să minimizeze tot ceea ce au făcut ceilalţi dinaintea lor.

De exemplu, vicepremierul Daniel Suciu s-a lăudat că în Botoșani au fost construite și renovate 212 școli și grădinițe (!) și „peste 100 de drumuri”, deşi întreaga reţea de drumuri judeţene este de doar 652 de kilometri. Ministrul Cuc a anunţat cu mare tam-tam kilometri întregi de drumuri, reabilitarea Botoşani – Ştefăneşti şi Botoşani – Târgu Frumos, deşi licitaţiile bat pasul pe loc.

Toate realizările au fost puse „în spinarea” conducătorului „mult prea iubit”: Liviu Dragnea.

 

Dăncilă şi Federovici îi cer lui Dragnea să candideze

 

Viorica Dăncilă a surprins că a vorbit peste zece minute liber, dar a avut un discurs fără substanţă, care însă s-a finalizat cu invitaţia lansată către Liviu Dragnea de a candida la preşedinţia României la alegerile ce vor avea loc în toamnă. La rândul său, preşedinta PSD Botoşani, Doina Federovici, i-a făcut aceeaşi invitaţie liderului partidului, care, la conferinţa de presă de la final, a precizat că subiectul va fi tranşat după alegerile europarlamentare.

 

Dragnea a anunţat un program pentru Moldova

 

În discursul său, Liviu Dragnea a anunţat că Guvernul Dăncilă va lansa în cel mai scurt timp un nou program pentru Moldova, mai exact pentru Regiunea de Nord-Est, care a rămas mult în urma celorlalte regiuni de dezvoltare ale ţării. El a ţinut să anunţe că va curge lapte şi miere, în timp ce i-a pus la zid pe ceilalţi din opoziţie, acuzându-i de crizele prin care a trecut ţară, făcând mari confuzii, cel mai probabil intenţionat, de genul că UE ar fi impus anumite măsuri guvernării CDR, deşi aceasta s-a petrecut între anii 1996-2000, iar România a intrat în Comunitatea Europeană abia în 2007, sau acuzând opoziţia de criza mondială, deşi unul care a generat şi agravat criza din România a fost chiar fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu, actualul partener de guvernare.

„Am avut doi ani de zile în care a trebuit să luăm România dintr-o situaţie nefericită din punct de vedere economic, din punct de vedere al veniturilor bugetare. Au fost doi ani de zile în care am micşorat taxele şi impozitele, am majorat salariile. Acuma, 2019 este anul când nivelul bugetului de stat, nivelul veniturilor ne permit să venim cu acest program destul de bine închegat, de sprijin pentru judeţele din Moldova… Electoral, neelectoral pe noi ne interesează ca acest program să înceapă să fie implementat. Este rolul tuturor instituţiilor statului, mă rog, civile, să comunice acest program tuturor cetăţenilor din Moldova, tuturor firmelor din Moldova, tuturor instituţiilor publice din Moldova detaliile acestui program, pentru că acolo sunt câteva componente care pot determina începerea unei creşteri serioase a acestei regiuni, la care se adaugă proiectele mari de infrastructură pe care le-am anunţat”, a declarat Liviu Dragnea.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
1.6 ° C
2.6 °
1.1 °
77 %
8.6kmh
72 %
sâm
2 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
4 °
mie
6 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...