Preţul mare al facturilor la gazele naturale au revenit în discuţie în cadrul Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice (CCDCPPV). Ridicată iniţial, la sfârşitul lunii trecute, de consilierul municipal PSD Ioan Brânzei, responsabil zonal al Sindicatului Judeţean al Pensionarilor şi membru al CCDCPPV, problema a fost pusă în discuţie şi la şedinţa din această lună când au fost invitate la dezbateri şi două reprezentate ale E.On România. Este vorba de: Elena Berenţan, coordonator serviciu clienţi E.On Botoşani, şi Elena Duca, şef serviciu clienţi, regionala Bacău.
Pensionarii au reclamat că „facturile la gaz vin estimative până în 100 de lei în fiecare lună şi apoi vine o regularizare şi te apuci cu mâinile de cap ce sume sunt pe aceste facturi. Ar trebui reglementat cumva să nu mai fie în anul acesta. Un om cu opt milioane (n.r. – 800 de lei) pensie primeşte cinci milioane (n.r. – 500 de lei) şi factură la gaz”. Aceştia au ridicat semne de întrebare şi asupra puterii gazului livrat şi facturat populaţiei.
Elena Berenţan le-a transmis pensionarilor că pot schimba convenţiile de facturare, dar acest lucru presupune ca aceştia să meargă la Serviciul Clienţi al E.On şi să facă o nouă estimare. De asemenea, li s-a transmis că pensionarii îşi pot declara singuri indexul în fiecare lună, astfel încât facturarea să se facă pe consumul efectiv şi nu pe unul estimat. Astfel se pot evita vârfurile de plată. Mai mult, Elena Duca le-a transmis pensionarilor că, în cazul în care facturile sunt prea mari pentru puterea lor, acestea se pot plăti eşalonat, fără ca să li se întrerupă gazul. Eşalonarea se face tot la sediul operatorului.
Referitor la puterea calorifică a gazului livrat, Elena Berenţan a declarat că există un aparat de control la intrarea în municipiul Botoşani şi pe baza datelor indicate de către acesta se fac facturile de către furnizor. „Puterea calorifică a gazului este stabilită de către sistemul naţional de transport şi este măsurată de nişte aparate numite cromatografe… Dacă un client doreşte măsurarea individuală este destul de costisitor, dar nu este imposibil de a solicita de la sistemul de transport valorile din cele două puncte de intrare a gazului în Botoşani, de exemplu”, a declarat Elena Berenţan.
La rândul său, Elena Duca le-a transmis pensionarilor că oricare dintre ei, care a părăsit sistemul reglementat, poate reveni foarte uşor la acest sistem. „57% din preţ reprezintă costurile de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă şi din import. Plafonarea preţului de producător sigur se va vedea în preţul de furnizare al gazelor naturale. La aceşti 57% se adaugă 11% pentru transport…, urmează apoi costurile de distribuţie de 27%, iar operatorul de furnizare are maxim 5%”, a spus Elena Duca, încercând să lase impresia că furnizorii de utilităţi ar fi de fapt un bun samaritean pentru români.
În replică, prefectul Dan Şlincu le-a transmis reprezentantelor E.On să treacă la compartimentul de marketing.