Căruţaş trimis la Iaşi în stare gravă după ce a căzut din căruţă. Bărbatul a fost trimis cu multiple leziuni la nivelul toracelui. Bătrânul, în vărstă de 82 de ani, se afla în căruţă şi se îndrepta spre casă. La un moment dat, însă, acesta s-a dezechilibrat şi a căzut din atelaj, suferind mai multe leziuni la nivelul toracelui şi plămânilor.
A ajuns la Spital în Dorohoi, unde medicii au decis trimiterea lui de urgență la Iași, după ce au constatat că mai multe coaste i-au perforat acestuia plămânul și avea aer în mediastin, o zonă care conține organe precum inima, vasele mari ce intrî în inimă, traheea, esofagul sau ganglionii limfatici. „Pacientul a fost stabilizat, iar ulterior transferat la Iaşi cu un traumatism toracic forte, pneumotorax drept total și pneumomediastin”, a precizat medicul Cătălina Duhaniuc, din cadrul SJA Botoșani.
Fiind vorba de un accident petrecut pe un drum public, cazul a intrat şi în atenţia Poliţiei. „În cauză s-a întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă”, a precizat Maria Carp, purtător de cuvânt al IJP Botoşani.
Pneumotoraxul (denumit și plămâni colabați) este rezultatul acumulării de aer în spațiul dintre plămâni și peretele toracic, în așa numitul spațiu pleural (colecție intrapleurală de aer). Aerul poate pătrunde în pleură fie plecând de la bronhii, fie de la peretele toracic. Cu cât cantitatea de aer acumulată în cavitatea pleurală crește, cu atât crește și presiunea exercitată asupra plămânilor, determinând colapsul (denumit și colabare). Colapsul împiedică plămânii să se destindă adecvat în momentul inspirului, determinând scurtarea respirației și junghi toracic. Pneumotoraxul poate deveni amenințător pentru viață dacă presiunea din torace împiedică plămânii să aducă în sânge cantitatea necesară de oxigen.