O casă din satul Orăşeni Vale (comuna Curteşti) a fost cuprinsă de flăcări, astăzi dimineaţă. În urma unui apel pe 112, la faţa locului au intervenit şi pompierii din cadrul Detaşamentului Botoşani, cu două autospeciale, focul fiind stins.
Pompierii au înlăturat şi riscul unei explozii, reuşind să scoată din flăcări o butelie de aragaz, însă în urma incendiului au fost distruse mai multe bunuri aflate în interiorul locuinţei, precum şi acoperişul casei.
Cauzele izbucnirii incendiului urmează să fie stabilite de reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU). Până la sosirea pompierilor, proprietarul locuinţei, un bărbat în vârstă de 69 de ani, a suferit arsuri pe mâini şi pe faţă, în încercarea de a stinge flăcările şi a salva bunurile din interiorul bucătăriei de vară, acolo unde izbucnise de fapt incendiul.
UPDATE
După ce au înăturat şi urmările incendiului, pompierii au stabilit că focul ar fi pornit cel mai probabil de la un aragaz lăsat în funcțiune, dar nesupravegheat. Şi nu a fost singurul caz de acest gen. Tot astăzi, pompierii au trebuit să intervină şi în satul Mîndreşti, din comuna Ungureni, unde o altă bucătărie de vară a fost cuprinsă de flăcări tot din cauza aragazului lăsat aprins. Aici, însă, butelia montată la aragaz a explodat.
„Majoritatea incendiilor din locuințe izbucnesc în bucătării ca urmare a neglijenței persoanelor la folosirea aparatelor electrocasnice de gătit sau a distragerii atenției în timpul gătitului pentru o perioadă de timp”, a precizat Dorina Lupu, purtător de cuvânt în cadrul ISU Botoşani.
Pentru a preveni producerea unor evenimente nedorite, pompierii vă recomandă:
– Nu lăsați pe foc mâncarea nesupravegheată. Luați-o de pe foc dacă trebuie să părăsiți bucătăria pentru o perioadă mai îndelungată.
– Păstrați prosoapele, cârpele sau alte materiale combustibile departe de aragaz.
– Verificați de două ori dacă ați închis aragazul când ați terminat de gătit.
– Curățați și îndepărtați depunerile de grăsime și resturile de mâncare de pe aragaz.