Pensionarii îi cer ministrului Muncii, Marius Budăi, îngheţarea şi impozitarea pensiilor nesimţite.
La sfârşitul săptămânii trecute, la Prefectura Botoşani, a avut loc şedinţa Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice (CCDCPPV). La şedinţă au participat, pe lângă membrii CCDCPPV Botoşani, cei ai comitetului similar din judeţul Iaşi, în frunte cu prefectul Marian Şerbescu, şi ministrul Muncii, Marius Budăi.
Debutul întâlnirii a fost marcat de momente de campanie electorală a partidului la putere, cu laude, mulţumiri şi oferirea de plachete cu însemnele Preşedinţiei României a Uniunii Europene.
După depăşirea acestor momente, pensionarii ieşeni au trecut la problemele de substanţă, ei cerându-i ministrului, prin vocile lui Liviu Filipescu, liderul Consiliului Judeţean al Persoanelor Vârstnice, şi a Angelicăi Spiru, reprezentanta Uniunii Judeţene a Pensionarilor, îngheţarea şi impozitarea drastică a „pensiilor nesimţite”. „Sunt o grămadă de persoane, vreo sută de mii în toată ţara, care au un fond de pensii, ştiţi la ce mă refer, cât aproape toţi pensionarii. Propunerea noastră este să fie impozitaţi progresiv de la o anumită sumă. 6.000-7.000 de lei nu mi se pare o sumă mică. Vorbim de cei care au ca pensie ultimul salariu în care şi-au băgat tot felul de prime şi au ajuns la 20.000-30.000 de lei. Sunt în România pensii şi de 50.000 de lei. Este inadmisibil ca unul să aibă pensii de zeci de mii de lei, iar un amărât să trăiască cu 640 de lei pe lună”, a afirmat Liviu Filipescu, cerând totodată interzicerea cumulului pensiei de serviciu cu salariul de la stat: „Sunt unii care au pensie de 9.000-10.000 de lei şi se mai duc apoi şi mai iau de la stat câteva mii de lei. Ăştia, în general sunt cei de la Interne. Este intolerabil”.
Liderul pensionarilor ieşeni a fost completat de colega sa Angelica Spiru, care a cerut pe lângă impozitarea progresivă a pensiilor speciale şi îngheţarea acestora pentru o perioadă până când se micşorează ecartul dintre acestea şi celelalte pensii din sistemul public. „Atunci s-ar rezolva problema. Un bun câştigat nu trebuie să fie luat, pentru că altfel s-ar crea un precedent periculos”, a declarat pensionarea ieşeană.
Ţinând cont de cine sunt cei care beneficiază de pensiile speciale, ministrul Budăi a evitat să dea vreun răspuns concret, sărind peste această propunere. El nu le-a dat prea mari speranţe nici la celelalte solicitări, printre care cea de ridicare a plafonului de impozitare a pensiilor de la 2.000 la 3.000 de lei. „Cu siguranţă că ne-am dori să o facem, dar trebuie să vedem cât este de viabilă o astfel de măsură, trebuie să ne ţinem de programul de guvernare şi să vedem apoi dacă putem să facem ceva suplimentar”, a declarat ministrul Budăi.
Problemele ridicate de pensionarii botoşăneni au fost aceleaşi ca şi la şedinţele precedente şi anume au fost legate de serviciile recreative, de numărul mic de bilete de tratament, de posibilitatea folosirii cupoanelor de transport pentru excursii. În antiteză, o reprezentantă a pensionarilor ieşeni a propus ca tichetele de transport nefolosite să fie transformate în tichete de masă, pentru ca pensionarii mai amărâţi să se poate bucura de ele.