Consiliului de Administraţie al Zonei Metropolitane s-a întrunit ieri la Primăria Botoşani. Şedinţa a fost condusă de Cosmin Andrei, viceprimar al municipiului, desemnat de primarul Cătălin Flutur să reprezinte municipalitatea botoşăneană. Şedinţa a avut drept scop aprobarea documentelor vizând activitatea din 2018 a aparatului tehnic al Zonei Metropolitane, dar şi aprobarea programului şi bugetului pe anul 2019.
Întâlnirea a fost marcată de contre politice, aleşii locali liberali prezenţi la şedinţă declarându-se nemulţumiţi de activitatea Zonei Metropolitane. Gabriel Alecsandru a cerut ca Florin Egner, directorul Zonei Metropolitane, să facă un rezumat al activităţii din anul trecut.
„Eu cred că Zona Metropolitană înseamnă dezvoltare şi pentru Botoşani şi pentru comune şi nu e în niciun caz o problemă legată de politică. Absolut deloc. Este motivul pentru care am încercat întotdeauna să evităm orice ieşire politică pentru că în ziua de astăzi toată lumea este atentă mai ales la acest aspect”, a spus Florin Egner. Oficialul a arătat că 2018 a fost anul în care s-au întâmplat lucruri importante, primul fiind încheierea contractului vizând realizarea Studiului de Fezabilitate pentru Şoseaua de Centură a municipiului Botoşani prin Curteşti.
Văzând că Florin Egner se prelungeşte cu explicaţiile la şoseaua de centură, Ştefan Mihai i-a cerut să spună exact ce a realizat aparatul tehnic din ce şi-a propus pe anul 2018. „După mentorul dumneavoastră, domnul Flutur, şoseaua de centură ar trebui să dureze zece ani”, a afirmat Mihai Tincu. La recomandarea lui Mihai Tincu, dar şi a viceprimarului, Florin Egner a prezentat pe scurt proiectele realizate, respectiv contractul de achiziţii pe Bursa Română de Mărfuri a energiei electrice pentru consumul public, contractul de achiziţii BRM a gazului metan, tipărirea ghidului turistic „Botoşani în mileniul al treilea – Istorie, Cultură, Monumente”, realizarea şi tipărirea pliantului turistic „Totul a început la Botoşani”, la care se adaugă cele patru proiecte depuse în cadrul programelor România – Republica Moldova, România – Ucraina.
Consilierul Gabriel Alecsandru a criticat managementul defectuos de la Zona Metropolitană, arătând că, în afară de încheierea contractelor la Bursa Română de Mărfuri, o scenă mobilă, instrumente şi costume populare pentru ansambluri folclorice, alte rezultate nu sunt. Consilierul liberal a arătat că alte zone metropolitane din ţară se prezintă mult mai bine la capitolul realizări şi atragere de fonduri.
„Cu sau fără Flutur primar, cu sau fără Egner director la Metropolitană, cu sau fără noi în formula actuală consilieri locali, Zona Metropolitană însăşi prin construcţia ei, prin definiţia ei, cum funcţionează în lumea asta mare, trebuie să funcţioneze, trebuie să se dezvolte. Trebuie să fim puţin mai serioşi şi mai gospodăroşi, să lăsăm politica deoparte, când trebuie să o lăsăm, pentru că nu poţi să dezvolţi o ţară numai prin câteva puncte polarizate, Bucureştiul, Braşovul, Timişoara şi Clujul. În anul 2050 avem toate şansele, după toate statisticile, să ajungem la 15 milioane de locuitori şi ce rămâne prin sate? Zona Metropolitană va ţine oamenii la ţară, pentru că vor exista condiţii să lucreze acolo, va fi gaz metan, apă, vor fi puncte de prelucrare a recoltelor. Aşa văd eu”, a declarat Mihai Tincu.