vineri, aprilie 11, 2025
AcasăEconomicGuvernul, dat în judecată pentru Autostrada "Unirii"

Guvernul, dat în judecată pentru Autostrada “Unirii”

Asociaţiile care militează pentru construirea Autostrăzii „Unirii”, Ungheni – Iaşi – Târgu Mureş (A8), vor da guvernul în judecată. Reprezentanţii acestora au demarat în această săptămână acţiunile premergătoare înaintării dosarului A8 în justiţie. „În următoarele 30 de zile vom da în judecată Guvernul României şi Ministerul Transporturilor pentru nerespectarea Legii, iar martori în acest dosar vor fi chemaţi toţi prim miniştrii din 2007 şi până azi. Vom chema martori toţi miniştrii Transporturilor, foştii directori CNAIR (CNADNR), directori de sucursale CNAIR, consilieri ai Ministerului Transporturilor, constructori, proiectanţi, firme de consultanţă, asociaţii ale transportatorilor, asociaţii ale victimelor din accidente, politicieni, primari, preşedinţi de CJ şi orice român care poate aduce dovezi asupra modului în care Moldova a fost batjocorită prin întârzierea cu bună ştiinţă a acestui proiect”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a lui Cătălin Urtoi, liderul Asociaţiei „Împreună pentru A8”.

Potrivit acestuia, „unii dintre aceşti «martori» sunt cei care au luat decizii pentru a întârzia acest proiect”. „Prin întârzierea acestui proiect s-au adus pierderi economice majore regiunii Moldova, iar noi considerăm că este un atentat la siguranţa naţională”, a mai spus Urtoi.

A expirat termenul avansat pentru parteneriatul public privat

Pe de altă parte, în urmă cu zece zile a expirat termenul avansat de politicieni pentru identificarea unui investitor care să construiască prin parteneriat public privat tronsonul de autostradă Iaşi – Târgu Neamţ. Cum acesta nu a fost încă anunţat, militantul pentru autostradă în Moldova îi cere lui Varujan Vosganian (ALDE) să facă publice măsurile pe care, ca om politic, le-a angajat în sensul revenirii acestui tronson la Ministerul Transportului şi a finanţării acestuia din fonduri europene şi/sau guvernamentale.

Sectorul Târgu Mureş – Târgu Neamţ, sabotat de guvernanţi

Cătălin Urtoi mai dezvăluie şi planul „construit în laboratoarele PSD cu concursul celor de la Iaşi şi Bacău” pentru întârzierea Autostrăzii „Unirii” în detrimentul Autostrăzii „Bacău – Braşov” (A13). „Vor să lanseze cât de repede acest caiet de sarcini (n.r. – pentru studiu de fezabilitate şi proiect al A13), iar finanţarea va fi din fonduri europene prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM). „Practic, în acest moment, gaşca PSD – ALDE vrea ca până la sfârşitul acestui an să avem şi un executant pentru studiu de fezabilitate şi proiect pe A13. Este o mişcare pregătită foarte minuţios pentru a realiza traversarea munţilor pe Valea Oituzului. În acest fel se vă anula pentru o perioadă lungă de timp investiţia în A8 pe tronsonul Târgu Mureş – Târgu Neamţ, deoarece este clar că nu poţi investi în acelaşi timp pentru două tronsoane de munte, care merg oarecum în aceeaşi direcţie. Practic autostrada pe care vă trebui să circulăm de la Iaşi spre vest vă fi: Ungheni – Iaşi – Cristeşti (A8) – Bacău (A7) – Braşov (A13)”, a conchis Urtoi, care arată că judeţele cele mai afectate sunt: Botoşani, Suceava, Neamţ şi Harghita.

Termen dublat de Guvernul Dăncilă

În februarie, premierul Viorica Dăncilă a promis că Autostrada „Ungheni – Iaşi – Târgu Mureş” va fi terminată abia în 2026, asta deşi legea adoptată la finalul anului trecut prevede ca aceasta să fie gata până în noiembrie 2022. În bugetul pentru 2019 au fost prinşi bani la capitolul Autostrada „Unirii” doar pentru completarea studiilor de fezabilitate, echivalentul a doar câteva sute de metri de autostradă.

La finalul anului trecut, Comisia Europeană a modificat POIM, prin care vor fi alocate mai multe fonduri europene pentru proiecte de importanţă. „Concret, prin această decizie, rata de cofinanţare europeană creşte de la 75% la 85% pentru proiectele privind dezvoltarea reţelei transeuropene de transport (TEN-T), a celei de metrou, precum şi a celor de transport multimodal”, se menţiona într-un comunicat de presă al Comisiei Europene. Astfel, la un cost estimat al Autostrăzii „Unirii” de aproximativ nouă miliarde de euro, contribuţia României ar fi de 1,35 miliarde euro, în timp ce 7,65 de miliarde de euro ar veni de la UE.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer fragmentat
2.2 ° C
2.2 °
1.6 °
86 %
1.8kmh
83 %
vin
4 °
S
7 °
D
14 °
lun
17 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Mai bine ar fi în vacanță, dar pe viscolul ăsta e bun și teatrul.

EDITORIAL

În mod normal, un editorialist de la o publicație provincială ar fi trebuit să abordeze subiecte de interes local, cum ar fi demonstrația din...

EPIGRAMA ZILEI

Problema ucraineană Se va rezolva la țar Numai printr-un emisar Ales pe ... Sprânceană! - Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

Primăvara vine cu o veste extraordinară pentru iubitorii de film! Între 22 aprilie și 31 mai, Happy Cinema îți oferă ocazia de a viziona...

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...