Ziua NATO a fost sărbătorită şi la Botoşani. Ieri la prânz, în faţa Cercului Militar Botoşani (parcarea ANAF), a avut loc un ceremonial militaro-religios pentru a marca unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României, care ne-a conferit drepturi egale cu a tuturor celorlalte state membre ale Alianţei Nord-Atlantice, securitate, dar şi o serie de obligaţii. La manifestarea au participat în bloc politicieni din toate partidele şi rudele militarilor, numărul „civililor” care au ţinut să ia parte la acţiune fiind unul extrem de redus.
Manifestarea a început odată cu primirea onorului de către prefectul Dan Şlincu, intonarea Imnului României şi cel al NATO. Militarii garnizoanei Botoşani au prezentat drapelele de stat ale ţărilor membre NATO, iar comandantul lt.-col. Petrea-Cornel Titiliuc şi locţiitorul său, lt.-col. Sorin Ioan Ciobanu, veteran a războiului din Afganistan, unde a îndeplinit şase misiuni, au susţinut scurte alocuţiuni referitoare la semnificaţia Zilei NATO şi un istoric al Organizaţiei. A urmat un ceremonial religios ţinut un sobor de preoţi, printre care preotul-militar Ştefan Grădinaru.
În final, detaşamentul de onoare a defilat pe aleea dintre Cercul Militar şi parcul din spatele Primăriei.
În timpul manifestărilor, un militar a făcut un puseu de tensiune şi a avut nevoie de îngrijiri medicale de la echipajul SMURD prezent la faţa locului.
Pe 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, stat depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice. Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmată, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborării oficiale a drapelului român la sediul NATO.
La cinci ani de la aderare, în perioada 2-4 aprilie 2008, Bucureştiul a găzduit unul dintre cele mai importante summituri ale NATO, atunci decizându-se viitorul Alianţei.
În acest an, pe 4 aprilie, NATO a împlinit 70 de ani de existenţă.