Pe 5 aprilie, Sala ”Grigore Vieru” de la Liceul cu Program Sportiv Botoșani a găzduit un eveniment de tipul ”Tinerii dezbat”. Tema dezbaterii a fost ”Votul – un drept sau o obligație?”, iar subiectul moțiunii propusă de tineri ”Votul de la 16 ani”: pro sau contra. Confruntarea pregătită profesorul Irina Roman s-a desfășurat după formula olimpiadei naționale de argumentare, dezbatere și gândire critică ”Tinerii dezbat”. Formatul a fost cel de dezbatere academică, cu echipa afirmatorilor, numită Guvern, echipa negatoare, numită Opoziție și juriu. Spectatori au fost aproximativ 80 de tineri, dintre care circa jumătate, tineri care votează pentru prima dată. Au participat și membri seniori din cadrul ”Ambasadorilor Parlamentului European” în liceu.
Dezbaterea a fost precedată de o expunere a setului de valori care caracterizează Uniunea Europeană, pe fondul Imnului Europei.
În cadrul confruntării, cele două echipe de câte trei membri și-au etalat calitățile: arta discursului în public, documentarea aprofundată, respectarea condițiilor de concurs. Fiind reprezentanții unui liceu sportiv, tinerii au demonstrat că se pot întrece cu multă combativitate, în același timp cu deplină sportivitate.
Echipa afirmatoare a susținut teza dreptului la vot de la 16 ani. A avut drept argumente idei de genul: am drept la muncă, plătesc impozite și, prin urmare, am dreptul să particip la vot de la vârsta de 16 ani. Votez astfel pentru viitorul meu și nu doresc să decidă alții în locul meu. Ideile au fost susținute cu argumente din gândirea filozofică și practica europeană.
Cei din echipa negatoare au susținut, cu deosebită forță de convingere și bogate referințe bibliografice că, la 16 ani, tinerii nu au încă maturitatea și responsabilitatea necesare pentru a vota.
În final juriul alcătuit din profesorii Dina Sofian şi Irina Cihoschi şi eleva Alina Ştefan a dat câștig de cauză Opoziției.
Radu Căjvăneanu, reprezentantul Centrului Europe Direct Botoșani partener al evenimentului, a avut un dialog succint cu participanții cuprinzând sondaje ad-hoc. A rezultat că, practic, toți elevii cunosc că, la data de 26 mai, vor avea loc alegeri europarlamentare iar cei care au vârsta legală vor participa la vot. În ceea ce privește subiectul dezbaterii – și anume votul de la vârsta de 16 ani, părerile au fot împărțite, atât în rândul tinerilor cât și al adulților.
Centrul Europe Direct a oferit premii echipelor concurente, iar tuturor participanților publicații de la Comisia Europeană.
Potrivit organizatorilor dezbaterea a contribuit la formarea dezvoltarea și exersarea competențelor de gândire critică și de comunicare rațională în spațiul public, precum și la formarea și dezvoltarea aptitudinilor social civice democratice necesare tinerei generații pentru participare activă la viața socială.
Liceul cu Program Sportiv este înscris în programul ”Școli – Ambasador ale Parlamentului European în România”, susținut de Parlamentul European – Biroul de Legătură în România. În această calitate, corpul de ambasadori ai liceului, coordonat de profesorul Carmen Ciobanu, a organizat o serie de activități de succes, unele dintre acestea având ca partener Centrul Europe Direct Botoșani.