Liderii pensionarilor botoşăneni s-au plâns prefectului Dan Şlincu de nivelul ridicat al facturilor la gaz, mai exact de modul în care este facturată această utilitate.
Consilierul municipal PSD Ioan Brânzei, responsabil zonal al Sindicatului Judeţean al Pensionarilor şi unul dintre membrii Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru problemele Persoanelor Vârstnice (CCDCPV) Botoşani a fost cel care a reclamat situaţia reprezentantului Guvernului în teritoriu. „Vreau să atrag atenţia că facturile la gaz vin estimative până în 100 de lei în fiecare lună şi apoi vine o regularizare şi te apuci cu mâinile de cap ce sume sunt pe aceste facturi. Ar trebui reglementat cumva să nu mai fie în anul acesta. Un om cu opt milioane (n.r. – 800 de lei) pensie primeşte cinci milioane (n.r. – 500 de lei) şi factură la gaz”, a susţinut Brânzei.
Când i s-a replicat că pensionarii au posibilitatea de a-şi da lunar consumul, astfel încât să nu existe diferenţe la regularizare de la trei luni, pensionarul social-democrat a ridicat problema puterii calorice a gazului furnizat: „Mai e o chestiune, se reclamă faptul că puterea calorică a gazului furnizat nu este cea care este calculată pe factură. Plus că mai sunt păreri că mai sunt şi alte ascunzişuri în care se încarcă factura. Eu aş zice să se facă o verificare în acest sens”.
Prefectul Dan Şlincu i-a transmis că la următoarea şedinţă a CCDCPV îl va invita şi pe directorul de la Delgaz Grid pentru a oferi nişte explicaţii în acest sens.
Trebuie spus că atât regulamentul de facturare a gazelor naturale, cât şi puterea calorică a gazului intră în sfera de atribuţie a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), care, potrivit site-ului propriu, „are ca obiect de activitate elaborarea, aprobarea şi monitorizarea aplicării ansamblului de reglementări obligatorii la nivel naţional necesar funcţionării sectorului şi pieţei energiei electrice, termice şi a gazelor naturale în condiţii de eficienţă, concurenţă, transparenţă şi protecţie a consumatorilor”.
Preşedinte al instituţiei a fost desemnat, în 2017, de către Parlament, deputatul PSD Dumitru Chiriţă. În acel an, au fost făcute modificări în întreaga structură de conducere a ANRE de către puterea PSD-ALDE, opoziţia acuzând politizarea instituţiei. Astfel, problemele reclamate de Ioan Brânzei, reale e drept, ţin chiar de politica dusă de către partidul din care face parte.