George LAZĂR
director
S-a dezbătut până la saturație sintagma lansată de Dragnea, șeful pesediștilor, care acuză existența unui „stat paralel”, condus din umbră de personaje oculte, foști securiști și membri ai serviciilor secrete, care se împotrivesc din motive numai de ei știute modernizării țării, prin asta înțelegând deopotrivă democrație și infrastructură.
Nu am nici o îndoială că șefii numiți în respectivele funcții de conducere au încercat din plin tentația puterii nevăzute și au profitat sau măcar au încercat să se bucure de ea. Dar de aici până la a acuza, de la cel mai înalt nivel, că există o adevărată conspirație, e cale lungă.
Însă, jonglând cu minciunile, șeful pesediștilor a scăpat și un adevăr, chiar dacă numai pe jumătate. Statul paralel există pentru că el însuși l-a adus la apogeu, transformând România într-un stat clasic mafiot, în care o clică abuzează de toate prerogativele puterii în folos propriu.
Cel mai recent exemplu, dintr-un nesfârșit șir, l-a dat ministrul de finanțe Teodorovici, care a anunțat declanșarea de controale care să vâneze întreprinzătorii care nu și-au cumpărat noile case de marcat. Motivul aiuritor este acela că vânzările naționale ale acestor aparate au scăzut foarte mult. Tradus, se poate înțelege destul de clar că el, sau un interpus, au o afacere în care și-au propus să scoată profit din așa ceva. Bani curați, nu trași cu japca prin licitații aranjate finanțate de la buget, ci scoși cu de-a sila din buzunarele a opt sute de mii de întreprinzători privați, afectați de legea care impune această schimbare. Trebuie aici precizat că este pentru a treia oară în ultimii douăzeci de ani când se schimbă casele de marcat, de fiecare dată sub pretextul combaterii evaziunii fiscale. Și tot de fiecare dată Fiscul nu a putut să se doteze cu ceea ce legea a impus în mod părtinitor pentru întreprinzători, pentru a urmări volumul imens de date și a pescui de acolo tentativele de evaziune.
Altfel spus, nici acum și nici la orizontul următorilor ani, Finanțele Publice nu vor dispune de dotarea necesară, iar noile case de marcat se dovedesc pe față una dintre inițiativele statului mafiot. Elementar, în loc de case de marcat care trebuie schimbate periodic, s-ar fi putut oferi agenților economici, cu sau fără plată, un program de calculator care să facă exact același lucru, știut fiind că toată lumea are un PC conectat la internet și o imprimantă.
O dovadă suplimentară a acestei afaceri este trimiterea în control pe la agenții economici a inspectorilor Direcției Antifraudă, oameni bine plătiți și mult prea bine pregătiți ca să controleze patroni de chioșcuri. E ca și cum ar împușca musca cu tunul! Nu-i așa? Seamănă cu filmele americane cu Al Capone, căruia îi deschideau drum chiar polițiștii puși să-l prindă! Între timp, mari firme private, de talia Doly Com sau Tehnic Asist, scapă basma curată deși au adunat datorii imense, cu complicitatea acelorași responsabili ai statului mafiot, pentru că un serelist amărât este imediat executat pentru o datorie oricât de măruntă pe care nu a reușit să o plătească la timp.
Statul mafiot este în tot și în toate. El se bazează pe nonvalori dependente puse în funcții de răspundere, de la cel mai mic la cel mai mare nivel, iar exemplul suprem este caricatura de prim ministru aflată în fruntea guvernului. Puținii oameni de valoare care încă mai sunt în sistem au mâinile legate și se ascund îngroziți că și-ar putea pierde slujbele.
Statul mafiot părăduiește în mod discreționar resursele, după exemplul dictaturilor din America Latină, iar fără frânele puse aproape permanent de Uniunea Europeană probabil am fi ajuns de mult la fundul – tot mai apropiat – al sacului.
Statul mafiot își expulzează cetățenii ce i se împotrivesc, ori ce altceva este migrația în masă a poporului nostru decât o altă formă de deportare?
Cu toate acestea, statul paralel mafiot încă nu a ajuns încă la apogeul puterii. Dar nici mult nu mai are și deocamdată nimeni nu știe dacă mai poate fi oprit.