Ieri, la Colegiul Economic „Octav Onicescu”, Centrul Europe Direct a organizat o activitate tip ”Bursa locurilor de muncă” – pe internet. 27 de elevi din clasa a XII-a B au fost invitați să descopere pe Internet oferta de locuri de muncă valabilă în special pentru județul Botoșani, în baza cuvintelor cheie AJOFM Botoșani și EURES – locuri de muncă.
Tinerii au descoperit repede ofertele, fiind invitați să le studieze și să le comenteze pe baza unui chestionar incluzând întrebări cum ar fi „Ați găsit un loc de muncă potrivit pregătirii și aspirațiilor dumneavoastră pe lista consultată?”, „Unde ați dori să lucrați după absolvirea studiilor: în județul Botoșani, în România, în Europa, în lume?”, „Până în prezent ați muncit efectiv undeva?”, „Cum credeți că vă poate sprijini Uniunea Europeană în găsirea unui loc de muncă?”
Sinteza răspunsurilor prezentată de liderii echipelor s-a dovedit încurajatoare: unii tineri au găsit pe listele consultate un loc de muncă potrivit cu aspirațiile lor. Mulți s-au decis în privința locului de muncă pe care îl doresc și destul de mulți ar dori să muncească în Botoșani, sau în România. Liceenii consideră că Uniunea Europeană îi poate ajuta în găsirea unui loc de muncă potrivit aspirațiilor lor.
Deosebit de interesante au fost poveștile tinerilor care au muncit în timpul lor liber, în vacanțe. A „spart gheața” o elevă care a fost cameristă la Saint Tropez și s-a arătat mulţumită de venituri. Alţi doi elevi au lucrat în construcții, un altul a fost învățăcel ca mecanic auto. O tânără a muncit, inclusiv în schimb de noapte, la o fabrică de conserve în Republica Moldova. Un elev a lucrat pe tractor, în ferma părinţilor. Drept dovadă a abilităților și experienței dobândite, o elevă a realizat pe loc un clip de promovare a alegerilor europarlamentare din 26 mai, apreciat de colegi.
În contextul liberalizării pieţei muncii, Alina Iosub Georgescu, profesor organizator şi diriginte, a considerat că este oportună această activitate, mai ales că elevii, aflându-se la o răscruce importantă în viață, au nevoie de informaţii pentru a-şi definitiva opțiunile personale, sau pentru a descoperiri oportunităților pe care le oferă calitatea de cetățeni europeni. „Sub îndrumarea domnului Radu Căjvăneanu, elevii au fost încurajați să-și valorifice propriile resurse în depistarea celor mai bune oportunități de pe piața muncii internă și externă. La finalul acesteia, majoritatea au declarat că le-a fost utilă o astfel de activitate pentru că au putut afla care sunt etapele necesare și de unde pot obține o informație avizată în alegerea carierei”, a mai spus Alina Iosub Georgescu.
„Ne-am îmbunătățit munca de echipă, am descoperit site-uri utile pentru noi, pe care nu le cunoșteam, și, de asemenea, am rămas plăcut impresionată de căldura cu care ne-a fost transmisă fiecare informație, astfel încurajându-ne să ne gândim mai bine atunci când ne vom alege cariera”, a precizat Andreea H, eleva care a realizat şi mesajul promo pentru alegerile europene.
Radu Căjvăneanu. coordonatorul Centrului Europe Direct, a arătat că, de-a lungul anilor, în cadrul proiectelor derulate, au fost vehiculate diverse opinii, potrivit cărora, tinerii nu sunt dornici să muncească, iar mulţi vor să plece în străinătate. „Nu știu dacă s-au făcut studii pe tema aceasta și care este situația la nivel național. Dar, cel puțin liceenii de la Colegiul Economic au demonstrat contrariul: sunt interesați să muncească, pot găsi locuri de muncă potrivite, inclusiv în Botoșani și ceea ce este de netăgăduit, mulți dintre ei chiar muncesc și astfel au dobândit o experiență de viață deosebit de interesantă”, a mai spus Radu Căjvăneanu.