Lumea literară este zguduită de un nou scandal, după cel de la începutul anului de la Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu”, când distincţia şi premiul au ajuns la poetul ieşit pe locul 2.
Potrivit dezvăluirilor făcute de scriitorul originar din Botoşani, Dan Lungu, cazinoul de pe Calea Victoriei, care funcţionează în Casa Vernescu, a fost transmis în folosinţă gratuită pentru Uniunea Scriitorilor din România printr-o hotărâre de guvern. Aceasta a profitat de poziţionarea excelentă şi de creşterea pieţei imobiliare pentru a obţine circa 3,5 milioane de lei din chirie din octombrie 2015 şi până la finalul anului 2018.
Potrivit hotărârii de guvern, „Uniunea Scriitorilor din România poate beneficia de fructele civile ale imobilului, cu condiţia utilizării acestora în scopul realizării obiectului de activitate prevăzut în Statutul propriu”.
Conform datelor solicitate de Dan Lungu Ministerului Culturii , Uniunea Scriitorilor nu a finanţat niciun proiect cultural cu sumele considerabile de bani obţinute doar din închirierea acestui imobil, fără a lua în calcul întregul patrimoniu al Uniunii, ci a plătit în special salarii şi indemnizaţii. În mod concret, conform răspunsului oferit de Ministerul Culturii, doar la nivelul anului 2018, în care Uniunea Scriitorilor din România a încasat din închirierea Casei Vernescu 1,2 milioane de lei, au fost efectuate cheltuieli de materiale consumabile, utilităţi, deplasări interne, poştă, taxe, impozite, dar în special „salarii, indemnizaţii preşedinţi de filiale”. Acest ultim capitol a beneficiat de 65% din suma încasată pe chirii, adică 800.000 de lei.
„Uniunea Scriitorilor din România se află, din punctul meu de vedere, într-o situaţie flagrantă, ca să mă exprim delicat, iar vina nu le aparţine integral, fiindcă ei fac aceste raportări anuale către Ministerul Culturii şi nimeni de acolo nu a sesizat această situaţie aberantă. Consultând tabelul cu cheltuieli făcute din banii proveniţi din chirie înţelegem practic că «obiectivul de activitate prevăzut în Statutul propriu» este plata salariilor şi a utilităţilor. Deci rolul Uniunii este acela de a-şi asigura exclusiv propria funcţionare şi existenţă sau cel puţin asta se înţelege din gestionarea fondurilor de către conducerea filialei. Nu s-a dat nicio bursă de creaţie, nicio rezidenţă, nu s-a făcut nicio campanie de promovare a lecturii, nimic!”, a mai declarat Dan Lungu.
Uniunea Scriitorilor din România nu a avut nicio poziţie la acuzele aduse de Dan Lungu.
Scriitorul botoşănean este unul dintre cei mai aprigi critici ai modului în care se desfăşoară şi se acordă Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu”. El a cerut autorităţilor locale să redacteze un nou regulament şi să declanşeze un concurs de proiecte pentru organizarea ediţiilor viitoare ale celei mai importante distincţii din lumea poeziei româneşti.