Situaţie fără precedent în cadrul unei organizaţii profesionale a poliţiştilor. La mai bine de un an de la alegerile din cadrul biroului teritorial Botoşani a Corpului Naţional al Poliţiştilor (CNP), Tribunalul Botoşani a anulat ieri rezultatele scrutinului privind desemnarea preşedintelui, în urma unui proces iniţiat chiar de un poliţist. Motivul principal – nu s-a respectat statutul în privinţa validării scrutinului. Decizia instanţei este fără echivoc. „Anulează alegerile organizate în data de 22.01.2018 pentru funcţia de preşedinte al C.N.P. – Biroul Teritorial Botoşani. Obligă pârâtul la plata cheltuielilor de judecată 2.520 lei”, se arată în hotărârea Tribunalului. Decizia nu este însă definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Suceava.
Totul s-a întâmplat anul trecut, când membrii Biroului teritorial Botoşani al CNP au trebuit să desemneze noua conducere, după pensionarea fostului preşedinte, comisarul şef Marcel Burlacu. Adunarea Generală a reprezentanţilor CNP a avut loc în sala de şedinţe a Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ), la lucrări participând inclusiv comisarul şef Petre Stancu, preşedintele CNP.
Iniţial, şi-au depus cadidatura patru ofiţeri – comisarul şef Paul Tapalagă, subcomisarul Adrian Doloi, subcomisarul Otilia Ştefănică şi comisarul Ioan Aniţei, însă ultimul dintre ei s-a retras din cursă. La şedinţă au participat 144 de membri din cei 440 ai biroului teritorial, cvorumul fiind atins în condiţiile în care era necesară prezenţa la vot a minim 110 membri. În urma votului liber exprimat, Paul Tapalagă a adunat 52 de voturi, Otilia Ştefănică 44, iar Adrian Doloi 42, şase voturi fiind anulate. Potrivit Regulamentul de organizare şi funcţionare al CNP adoptat de Guvern în 2002, în care se preciza la articolul 22 că „fiecare consiliu teritorial este alcătuit dintr-un preşedinte, doi vicepreşedinţi, un secretar, un trezorier şi patru membri, aleşi de adunarea generală prin votul direct şi secret al unei majorităţi de două treimi din numărul membrilor prezenţi”, trebuia să aibă loc un al doilea tur de scrutin în care să intre primii doi candidaţi. Doar că acesta nu s-a mai mai organizat, Paul Tapalagă fiind învestit în funcţia de preşedinte.
Considerând că a fost încălcat statutul, atât în ceea ce priveşte stabilirea votului cât şi modul în care se pot lua deciziile în cadrul organizaţiei – care prevedea că Adunarea Generală poate adopta hotătâri cu majoritatea celor prezenţi, Otilia Ştefănică a contestat decizia de a se lua în calcul doar primul tur de scrutin. Asta pentru că, potrivit rezultatelor votului, preşedintele CNP Botoşani fusese ales cu doar 36% din voturi. Doar că preşedintele CNP, Petre Stancu, a invocat faptul că la debutul Adunării Generale s-a decis ca alegerile să aibă loc într-un singur tur de scrutin, cel care obţinea cele mai multe voturi urmând să devină liderul biroului teritorial. Prin urmare, contestaţia a fost respinsă. Aşa se face Otilia Ştefănică s-a adresat instanţei de judecată, considerând că rezultatele votului au fost viciate prin faptul că s-au schimbat regulile chiar în timpul alegerilor.
Procesul a fost deschis la Judecătoria Botoşani, care şi-a declinat ulterior competenţa către Tribunalul Botoşani. Pentru a se lămuri asupra tuturor aspectelor, instanţa a cerut de la reprezentanţii CNP atât documentele încheiate în momentul Adunării Generale din ianuarie 2018, dar şi cele din care să rezulte modalitatea de organizare a alegerilor din 2016, pentru a se putea face o comparaţie. Somat să depună înscrisurile solicitate, preşedintele CNP Petre Stancu nu s-a conformat şi a fost amendat de instanţă cu 500 de lei. Astfel, după 12 confruntări în tot atâtea termene de judecată, instanţa de contencios administrativ a Tribunalului Botoşani a pronunţat ieri prima sentinţă, anulând rezultatul alegerilor. Potrivit deciziei instanţei, CNP ar trebui să anuleze toate documentele încheiate în 22 ianuarie 2018 privind desemnarea preşedintelui biroului teritorial Botoşani, din cauza nerespectării statutului, şi să organizeze noi alegeri. Însă hotărârea Tribunalului Botoşani nu este definitivă, părţile având dreptul să formuleze recurs.
Corpul Naţional al Poliţiştilor este o organizaţie profesională constituită în 2002 pentru apărarea drepturilor poliţiştilor. Potrivit regulamentelor, reprezentanţii săi pot participa în calitate de observatori la toate şedinţele în care se discută probleme de muncă ale poliţiştilor. Totodată, ei pot participa şi în comisiile de disciplină şi pot face parte inclusiv din Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP).