Preţul gunoiului pentru comunele din jurul Botoşaniului va fi stabilit în instanţă, după ce primarii din zona IV Botoşani, mai exact cele dimprejurul municipiului reşedinţă de judeţ, şi cei ai operatorului de salubritate, Urban Serv, nu au ajuns la un consens pe preţ. La şedinţa de ieri a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Ecoproces primarii s-au contrat cu reprezentanţii puterii, ai Consiliului Judeţean (CJ) şi cei ai Urban Serv. Ei au susţinut că sunt dispuşi să plătească 107 lei pe tonă plus TVA cu 4,53 lei mai puţin decât tariful acceptat de operatorul de salubritate.
Faţă de negocierile de la începutul lunii, cele două părţi au venit cu noi propuneri, dar nici acestea nu au putut fi armonizate. Dacă pe 1 martie, primarii au anunţat că acceptă o majorare de la 67,87 lei pe tonă la 102, maxim 105 lei pe tonă plus TVA, acum ei au propus suma de 107 lei, susţinând că operatorul nu respectă oferta financiară cu care a câştigat licitaţia, introducând costuri suplimentare pentru justificarea creșterii tarifului. De partea cealaltă Urban Serv şi-a redus pretenţiile de la 114,77 la 111,53 lei pe tonă plus TVA. În această situaţie, la vot s-a supus propunerea Urban Serv care a fost respinsă, iar ulterior s-a votat şi oferta de 107 lei plus TVA făcută de primari. Aceasta din urmă a fost adoptată în unanimitate, astfel că se va aplica tariful primarilor.
Reprezentantul Urban Serv, directorul demisionar Simion Drelciuc, a declarat că va prezenta astăzi situația membrilor Consiliului de Administrație al societății, care va decide calea de urmat. „Neacceptarea tarifului va duce şi din partea operatorului la nişte reacţii legale. Nu putem suporta nişte costuri care au intervenit prin modificări legale. Instituţional, noi ne menţinem decizia de a merge în instanţă, dar decizia finală o va lua Consiliul de Administraţie”, a mai spus Drelciuc, adăugând că va încerca să obţină pe această cale majorarea retroactiv, din septembrie 2018. Acesta susţine că majorarea este justificată de creşterile salariale şi a celorlalte preţuri şi tarife şi că a făcut concesii mari comunelor până acum.
Reprezentantul CJ, vicepreşedintele Dorin Birta a declarat că ar fi păcat ca cele două părţi să nu ajungă la un consens şi la o eventuală reziliere a contractului, pentru că ambele vor avea de pierdut, în sensul că Urban Serv va pierde o regiune importantă de operare, în timp ce comunele ar putea să plătească un tarif mai mare în cazul în care va veni un alt operator.