Ciprian MITOCEANU
scriitor
Viorica Dăncilă – premierul minune al României – a reuşit să demonstreze că e capabilă să spună tâmpenii în orice situaţie, aşa că nu prea mai contează dacă citeşte de pe foaie sau vorbeşte liber. Chiar nu contează; atunci când Dăncilă deschide gura rezultatul final este, invariabil, un hohot general de râs, genul de veselie care ne aduce aminte de copilărie şi anii de şcoală, atunci când repetentul clasei, presat de profesor, învăţa şi el ceva şi apoi lansa şiragul de perle. Toată lumea se tăvăleşte de râs, mai puţin repetentul care nu pricepe ce anume e de râs că doar el s-a străduit.
Din păcate, gafele marionetei din fruntea guvernului – o fi ea manevrată cu sfori ce dau dureri de spate însă este, oficial, premierul României – sunt prea multe şi prea gogonate, astfel că mai degrabă ar fi bună o porţie de plâns. Pentru că deciziile pe care le semnează marioneta în calitate de prim ministru numai veselie nu aduc.
Aflată cu treburi pe la Bruxelles, madam Dăncilă a avut o întrevedere cu grupul socialiştilor europeni. Profitând de o prezenţă aşa de ilustră, socialiştii i-au spus câte ceva despre corupţia din România. Iar coana Viorica i-a pus la punct precizând că în România nu există corupţie ci doar o manieră culturală diferită de a mulţumi cuiva. Surprinzător, dar doamna Dăncilă chiar reuşeşte să gândească de capul ei. Cică a spus asta fără să citească de pe hârtiuţă şi a răspuns pe loc, fără să se consulte cu cineva sau să dea un telefon lui Dragnea. Remarcabil…
S-a lămurit toată lumea? Nu trăim într-o ţară coruptă, ci doar într-o ţară cu maniere culturale diferite, o ţară în care a devenit absolut firesc să dai şpagă pentru orice autorizaţie, orice serviciu, orice semnătură. Până şi pentru a obţine un răspuns la o întrebare trebuie să dai şapgă, altfel nu ţine. Şpaga a devenit o practică atât de obişnuită încât s-a banalizat; românii dau şpagă chiar şi atunci când sunt în regulă, le-a intrat în reflex. Dacă vine în control cineva, chiar dacă ieşi bine, e indicat să-i dai ceva, altfel nu se simte nimeni în regulă, nici controlorul şi nici controlatul. Pentru că nu dai şpagă, doar mulţumeşti.
Ţara asta a ajuns unde a ajuns în special datorită corupţiei generalizate, prezente în toate instituţiile, la orice nivel. Datorită şpăgii tradiţionale ţara este condusă de tot felul de incompetenţi care au strâns averi de miliarde în timp ce în puşcărie ajung doar găinarii care au auzit de tradiţie însă nu pot onora pretenţiile celor cărora ar trebui să le mulţumească. Datorită manierei culturale diferite indivizii competenţi au fost îndepărtaţi din toate sistemele fiind înlocuiţi cu capete seci, dar foarte credincioase partidului şi, desigur, capabile să percuteze la maniera culturală. Politicienii au acumulat averi imense doar din mulţumiri, de unde se poate trage concluzia că au făcut colosal de mult bine poporului. Din acest punct de vedere Dragnea este un… un ceva; nici nu ştiu cum să-i spun pentru că, pentru a-l defini ar trebui inventat un cuvânt nou sau chiar o expresie. Mecena e un cuvânt înjositor, de-a dreptul meschin, ce să mai vorbim…
În ţara în care, cu ceva ani în urmă, autorităţile au interzis profesoarelor să primească flori de 8 martie (chiar şi aici vorbim de o manieră culturală dăunătoare pentru că adesea nu e vorba numai de flori, ci de atenţii foarte costisitoare), Dăncilă a reuşit să ofere definiţia corupţiei cinstite. Guvernanţii – şi nu numai ei – nu sunt corupţi, sunt doar copleşiţi de mulţumiri. Unii nici nu mai au ce face cu atâtea mulţumiri, au ajuns să le treacă pe numele rudelor, să le depoziteze în paradisuri fiscale sau să le ascundă prin cavouri; domnul Vâlcov ştie mai bine.
Până la urmă Dăncilă ne-a lămurit cum stă treaba. Nu suntem corupţi sau corupători, suntem doar tributari unor apucături deprinse încă de pe vremea romanilor. Despre fanarioţi nici nu merită amintit; ei doar au perfecţionat mecanismul. Aşa merg treburile pe la noi, aşa merge tradiţia, cum îi spun băieţii de pe la unele puncte de trecere a frontierei. Eşti, nu eşti în regulă, lor trebuie să le dai tradiţia altfel rişti să fii tratat ca un traficant de droguri. Dar dacă le-ai dat tradiţia…
Ce să-i facem dacă aş ne-am născut, ca popor, cu astfel de maniere culturale diferite? De vină sunt înaintaşii, apa, aerul pe care îl respirăm, ocupaţia sovietică şi multe altele. Noi nu… Noi mergem înainte aşa cum am fost programaţi.
Doamna Dăncilă a omis câteva amănunte. Orice învăţ are şi dezvăţ şi peştele de la cap se strică. Dacă s-ar pune frână corupţiei şi s-ar respecta legile, s-ar duce naibii maniera culturală aparte. Deocamdată nu se întâmplă nimic în direcţia asta. Dar acum ştim că de vină e maniera culturală aparte şi nu cei care ne conduc.