La un an de la aprobarea noului regulament privind sporurile pentru condiţiile de lucru în sistemul de învăţământ, acesta nu este aplicat în şcolile botoşănene. Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ, a declarat că astăzi va avea loc o nouă şedinţă la Prefectură pe această temă. „În urma discuţiilor de anul trecut, conducerile unor şcoli au făcut demersurile necesare, însă s-au blocat primind acel buletin de determinare şi expertizare. Deşi s-a stabilit o procedură, aceasta nu s-a aplicat. Avem câteva dosare înregistrate la Tribunal”, a explicat Liviu Axinte.
Întâlnirea de astăzi va avea loc în cadrul Comisiei de Dialog Social. „În învăţământ nu s-a finalizat nici până la această dată implementarea acelei hotărâri de guvern, în condiţiile în care aceasta nu este opţională, este o hotărâre de guvern. Dorim să vedem dacă este acceptabil ca guvernul, respectiv instituţia care-l reprezintă în teritoriu, să stabilească un mod de lucru şi cineva să nu-l respecte”, a mai spus liderul LSI.
Hotărârea de guvern privind sporurile a fost dată pe 31 ianuarie 2018, iar şcolile au avut la dispoziţie 60 de zile pentru a solicita expertizarea locurilor de muncă şi emiterea buletinelor de analiză de către specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică.
În luna marte a anului trecut, liderul LSI a arătat, în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social că sunt probleme cu aplicarea hotărârii de guvern. „În acest regulament a fost stabilit și un interval de timp în care trebuie făcute determinări, măsurători, expertizările locurilor de muncă, astfel încât regulamentul să fie aplicat. Și suntem în situația în care o parte din unitățile de învățământ, sub motivul că nu au resurse bugetare, nu pot să apeleze Direcția de Sănătate Publică pentru a face aceste determinări. Ne apropiem de sfârșitul lunii martie, iar noi nu am făcut nici măsurătorile. Ne vedem în acest impas”, a declarat atunci Liviu Axinte.
Prezent la şedinţa din 23 martie 2018, Gabriel Hârtie, inspector şcolar general, a explicat că până în 2018 se acordau sporuri în baza unor determinări făcute în anul 2006. Practic, aceste drepturi s-au acordat în judeţul Botoşani (în urma unor procese câştigate în instanţă – n.r.) şi încă în două judeţe ale ţării.