Scene inedite înregistrate în această seară în cadrul exerciţiului organizat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) în incinta Shopping Center – Carrefour din municipiul Botoşani, dar şi în zonele adiacente acestuia. Pe lângă faptul că desfăşurarea de forţe a fost una impresionantă, cu maşini de intervenţie de la ISU, Inspectoratul de Poliţie Judeţean, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean, ambulanţe, dar şi poliţişti locali, cei care s-au aflat în magazine la acea oră au avut ocazia să vadă pe viu cum se derulează o aplicaţie. Oameni căzuţi pe jos, strigăte de ajutor, pompieri şi voluntari strecurându-se printre rafturi, dar şi prin depozite, târăş au cu măştile de protecţie şi cu tuburile de oxigen în spate, au încercat să creeze o atmosferă cât de cât apropiată cu o situaţie reală.
Deşi intervenţiile au creat o forfotă de nedescris, iar sirenele sunau în timp ce în instalaţia de sonorizare se auzeau avertismentele celor de la Carrefour cu privire la exerciţiul aflat în derulare, au existat şi persoane care nu s-au sinchist de ce se întâmpla în jurul lor, continuându-şi shopping-ul. Alţii, mai curioşi din fire, au urmărit cu sufletul la gură ce se petrecea pe lângă ei, încercând să imortalizeze scenele, deşi filmatul şi fotografiatul a fost interzis în incinta magazinului. Ba mai mult, unii chiar gustau din produsele expuse. Deşi cei de la ISU şi cei de la Carrefour au făcut tot posibilul ca aplicaţia să nu creeze probleme deosebite, poliţiştii, poliţiştii locali dar şi agenţii de pază au trebuit să asigure defluirea clienţilor şi să stea cu ochii pe cumpărătorii întârziaţi ca nu cumva vreunul dintre ei să profite de situaţie şi să plece cu marfa neplătită. Concomitent, jandarmii şi cei de la Poliţia Rutieră au trebuit să fie atenţi la ce se întâmpla în jur, asigurând traficul.
Ineditul situaţiei l-a reprezentat însă alt aspect. Acesta a fost primul exerciţiu organizat de timp de noapte de ISU, participanţii încercând să-şi testeze capacităţile de intervenţie şi în aceste împrejurări. Totodată, cei de la ISU au încercat să folosească echipamentul specific, inclusiv un generator de curent, dar şi un container de căutare a victimelor, care nu a mai fost utilizat până acum. Dotat cu o cameră video, acesta poate fi strecurat în incintele invadate de fum sau cuprinse de flăcări pentru localizarea victimelor şi salvarea lor.
Scenariul a fost însă unul destul de complex. În urma unei explozii urmată de un incendiu s-au produs mai multe situații de urgență în incinta complexului comercial, respectiv incendii, prăbușirea unor elemente de construcție, avarii la instalațiile de alimentare cu apă, gaze naturale și energie electrică, accidente rutiere. Astfel, exerciţiul a început la MADO, după care a continuat la raionul de gastronomie şi brutărie, dar şi printre raioane, inclusiv în depozite. Au fost simulate acțiuni de căutare-salvare a unor persoane surprinse sub dărâmături sau care au fost intoxicate cu fum, stingerea mai multor incendii, inclusiv cu autospeciala de lucru la înălţime, descarcerarea unor persoane rămase captive în două autoturisme implicate într-un accident rutier produs în vecinătatea Catedralei „Sfinţii Petru şi Pavel”.
Deciziile au fost luate în urma analizării situațiilor de urgență produse, în cadrul unei ședințe extraordinare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Botoșani, la care au participat prefectul județului, Dan Șlincu, președintele Consiliului Județean Botoșani, Costică Macaleți, inspectorul șef al ISU Botoșani, colonel Mihail Cristian Amarandei și șefii instituțiilor cu atribuții în gestionarea situațiilor create, respectiv ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Botoşani, Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră, Poliţiei Locale, Serviciului Judeţean de Ambulanţă Botoşani, Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani, UPU- SMURD a Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoşani, DELGAZ GRID, Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Botoșani, Inspectoratului Județean în Construcții, Direcției de Sănătate Publică, Inspectoratului Teritorial de Muncă, UM 01189, Garnizoanei Botoșani UM 01251 și Direcției Județeane de Telecomunicații Speciale.
„Exerciţiul a urmărit testarea capabilităţilor de intervenţie şi de răspuns a forţelor implicate, precum şi viabilitatea procedurilor şi planurilor de cooperare comune ale structurilor cu atribuţii în managementul tipurilor de risc. Totodată, în cadrul simulărilor a fost verificat modul de punere în aplicare a Planului Roşu de Intervenţie Judeţean”, a spus colonelul Cristian Mihail Amarandei, şeful ISU.
Analiza modului în care s-a derulat exerciţiul va avea loc mâine, la şedinţă urmând să participe inclusiv reprezentanţii Carrefour, care s-au arătat deschişi la o colaborare în vederea evitării unor situaţii de risc dar şi pentru o mai bună intervenţie în caz de necesitate. Cert este că în cadrul exerciţiului au fost folosite zeci de autospeciale de intervenţie, de la toate forţele participante, efectivele implicate depăşind 150 de persoane.