Marţi, 19 martie, se împlinesc patru ani de la cel mai tragic accident din istoria Ambulanţei Botoşani. Foştii colegi îl comemorează pe ambulanţierul mort în misiune şi trag din nou un semnal de alarmă cu privire la prioritatea echipajelor de intervneţie, mai ales că în ultima perioară ambulanţele au fost luate tot mai des la ţintă de şoferi neatenţi.
Tragedia s-a petrecut în Botoșani, în seara de 19 martie 2015. Ambulanța condusă de ambulanţierul Constantin Brânzilă transporta o fată de 17 ani, la Iași, pentru dializă, însă în momentul în care a intrat în intersecţia dintre Petru Rareş şi Bulevard, autosanitara a fost pur și simplu proiectată într-un stâlp de electricitate. Ambulanța, care circulă cu sirenele pornite și girofarul aprins, a fost lovită de un autocamion înmatriculat în județul Suceava, care a intrat în intersecție fără să acorde prioritate de trecere. Autosanitara, în care se aflau patru persoane, șoferul, o asistentă medicală, o fată de 17 ani și mama acesteia, a fost proiectată într-un stâlp de electricitate, după care a ajuns din nou pe șosea. Tirul s-a oprit în același stâlp. În urma impactului violent, ambulanţierul, în vârstă de 56 de ani a rămas încarcerat. La fața locului au ajuns mai multe ambulanțe dar și un echipaj de descarcerare. Din nefericire șoferul ambulanței și-a pierdut viața în urmă leziunilor suferite și a fost scos fără suflare dintre fiarele contorsionate ale autispecialei. Ceilalți ocupanți ai autosanitarei dar și șoferul tirului au fost răniți și au fost transportaţi la Urgenţe.
La patru ani de la tragicul eveniment, dar şi după multe alte evenimente rutiere în care au fost implicate ambulanţele din Botoşani, reprezentanții unităţii atrag atenţia asupra importanţei misiunilor lor şi mai ales asupra priorităţii în trafic, care nu este respecată aproape niciodată. „Oamenii ar trebui să înţeleagă faptul că orice minut contează în misiunile noastre, iar neatenţia unor şoferi în trafic şi nerespectarea semnalelor luminoase şi acustice ale ambulanţelor poate duce la adevărate tragedii. Se pot întâmpla accidente, cum a fost cel de acum patru ani, dar se poate ca ambulanţa să întârzie la un caz din cauza unui şofer indisciplinat, iar pacientul să piardă şansa de a fi salvat în timp util”, a precizat Cristi Calimandriuc, preşedintele Sindicatului Ambulanţa Botoşani. În memoria colegului lor, cei de la Ambulanţa Botoşani au ridicat şi un monunment în curtea unităţii.
Procesul pentru moartea ambulanţierului a început abia anul trecut, urmând să mai treacă alţi câţiva ani până la un verdict final al instanţei.