Magistraţii botoşăneni se pregătesc astăzi de o nouă acţiune de protest, programată să se desfăşoare în jurul orei 15,30, în municipiul Botoşani. Ca şi până acum, acţiunea va avea loc pe treptele instanţei de judecată, în tăcere, cu banderole albe la braţ, procurorii şi judecătorii încercând să-şi arate nemulţumirea faţă de faptul că la mai bine de două săptămâni de la declanşarea protestelor la nivel naţional ministrul Justiţiei nu a retras Ordonanţa 7/2019 prin care au fost modificate Legile justiţiei. Motivat de faptul că noile reglementări pun în pericol independenţa Jutiţiei, magistraţii încearcă să atragă atenţia opiniei publice, susţinând că fără o implicare a societăţii civile justiţia ar putea să ajungă sub control politic.
Reacţia magistraţilor botoşăneni vine în contextul în care la sfârşitul săptămânii trecute 30 de președinți și vicepreședinți ai tribunalelor din România au solicitat, printr-o scrisoare, Secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să restabilească de urgență cadrul în care judecătorii se pot manifesta, făcând referire la acțiunile de protest și suspendare a activității din ultima perioadă.
Cei 30 de președinți și vicepreședinți ai tribunalelor, printre care şi preşedintele Tribunalului Botoşani, Mihaela Ungureanu, consideră că CSM ar trebui să fie unic garant al independenței justiției în relația cu celelalte puteri ale statului şi se arată îngrijoraţi de reacţia unor colegi care ar „aduce grave prejudicii de imagine justiției în ansamblul său, acreditând în rândul opiniei publice ideea unei justiții care nu mai poate rămâne imparțială”. „Astfel, îndemnul la forme radicale de protest, suspendarea activității firești a instanțelor, instigarea la mișcări de stradă, dezinformările constante, rostogolirea intenționată a unor neadevăruri nu au niciun fel de legătură cu activitatea și statutul de judecător. Judecătorul trebuie să rămână nepărtinitor și să fie capabil să facă aprecieri obiective și impațiale în cauzele cu care este sau poate fi învestit în viitor. Coborârea judecătorului în agora și participarea acestuia la adunări publice în care există riscul deja dovedit al confiscării acestora de către diverse persoane cu orientări politice manifeste, nu poate avea decât consecințe extrem de grave asupra ideii de justiție, în înțelesul ei fundamental. Echitatea, dreptatea și adevărul ca scop sunt cele care trebuie să definească magistratura”, se arată în scrisoare, semnatarii arătând cu degetul spre judecatorul Cristi Vasilică Dănileț de la Tribunalul Cluj, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, care ar coordona mai multe manifestări și acțiuni publice şi care „nu reprezintă corpul profesional al judecătorilor”, încălcând prevederile legale prin care magistraților le este interzis să își exprime opiniile politice.
În acest context, semnatarii scrisorii se delimitează de toate manifestările de protest, inclusiv cele inițiate de judecătorul Cristi Dănileț, „care riscă să se îndepărteze de la rolul și locul pe care îl ocupă judecătorul în societate și de la matca firească a modului de manifestare publică a magistraților, solicitând de îndată intervenția CSM.