La prima vedere, iarna care tocmai s-a terminat părea una favorabilă culturilor, însă, în ciuda cantităţilor rezonabile de precipitaţii scăzute, o parte importantă a culturilor de toamnă nu a mai putut fi salvată, astfel mii de hectare sunt compromise şi vor trebui „întoarse”.
Potrivit datelor prezentate de Stelică Trofin, directorul adjunct al Direcţiei Agricole Botoşani, prezentate la Prefectura Botoşani, cea mai mare problemă este înregistrată la culturile de rapiţă. „Jumătate din suprafaţa cultivată cu rapiţă în judeţ are un grad de răsărire de 56%, iar cealaltă jumătate nu este răsărită”, a specificat specialistul agronom. Acesta pune situaţia pe seceta profundă din toamna trecută, din perioada de semănare a culturii, din septembrie 2018. Seminţele puse anul trecut în pământ nu au putut germina şi din acest motiv s-a ajuns la situaţia ca mii pe mii de hectare să fie nevoie să se înfiinţeze o nouă cultură în această primăvară. „Avem la nivelul judeţului 8.000 de hectare semănate cu rapiţă, din care 4.500 au un grad de răsărite de 50%-55%, iar cealaltă nu este răsărită. Şi din asta care este răsărită, în proporţie de 50% s-ar putea să se întoarcă din cultură”, a declarat Stelică Trofin, adăugând că la celelalte culturi „stăm bine”, gradul de răsărire fiind de peste 80%. Din cauza secetei din toamnă, agricultorii au amânat arăturile pe o parte din ogoare pentru primăvară, iar decizia lor pare pe moment una inspirată pentru că: „acum, timpul a permis, s-a putut ara şi ajungem la nivelul pe care ni l-am propus propus”.
Stelică Trofin spune că în precipitaţiile din iarnă au rezolvat o parte din deficitul de apă din sol, astfel că, în prezent, nu se poate vorbi de secetă. „La momentul actual suntem în limitele normale, cu toate că rezerva la sol încă mai trebuie completată cu apă, dar, pentru moment, pentru începerea semănatului de primăvară, este bine”, a conchis oficialul Direcţiei Agricole.