Patru tineri care au vandalizat un cimitir în toamna lui 2017 au fost condamnaţi de magistraţii Judecătoriei Botoşani la câte un an şi două două luni de închisoare pentru profanare de morminte şi distrugere şi vor trebui să plătească o serie de daune care totalizează aproape 7.000 de lei. Potrivit sentinţei, trei dintre tineri – Iulius Ciprian Tudos, Alexandru Roşca Neamţu şi Gabriel Ronaldo Ifrim vor beneficia de suspendarea executării pedepsei urmând să fie supuşi unor termene de supraveghere de doi ani, interval în care vor trebui să respecte mai multe obligaţii impuse de magistraţi. În schimb, cel de-al patrulea tânăr, Eugen Andrei Cicu, care avea antecedente penale şi adunase mai multe condamnări în trecut, s-a ales cu o pedeapsă rezultantă de patru ani de închisoare pe care o va executa în regim de detenţie. Pronunţată joi, sentinţa nu este definitivă, părţile implicate în dosar având posibilitatea să atace hotărârea la Curtea de Apel Suceava.
Faptele s-au petrecut în noaptea de 12 spre 13 septembrie 2017, când 29 de monumente funerare din Cimitirul „Eternitatea” din municipiul Botoşani, unele vechi de zeci de ani, au fost răsturnate şi distruse, iar peste 120 de pietre funerare ale soldaţilor sovietici au fost culcate la pământ. Distrugerile au fost descoperite de angajaţii Administraţiei Cimitirelor, care au rămas muţi în faţa scenei apocaliptice, cimitirul arătând de parcă ar fi fost măturat de un uragan. Identificaţi în scurt timp de poliţişti, tinerii au susţinut că în noaptea cu pricina ar fi băut peste măsură, după care au mers în cimitir, unde şi-au făcut de cap, însă nici unul dintre ei nu a dat vreo explicaţie pentru distrugerile provocate.
Ulterior, ei au fost puşi sub control judiciar, ancheta deschisă de poliţie derulându-se sub aspectul săvârşirii infracţiunii de profanare de morminte şi distrugere în formă continuată. O parte dintre deţinătorii locurilor de veci, rude ale persoanelor înhumate în mormintele vandalizate de tineri, s-au constituit părţi civile în dosar, iar tinerii au fost obligaţi să plătească daune pentru distrugerile provocate, despăgubirile oscilând între câteva sute de lei până la 3.000 de lei.
La finalul procesului, magistraţii le-au atras atenţia celor trei tineri care au beneficiat de suspendarea executării pedepsei sub supraveghere că, în situaţia nerespectării cu rea-credinţă a măsurilor de supraveghere sau neexecutării obligaţiilor impuse, inclusiv a obligaţiilor civile, se poate dispune revocarea acestei măsuri şi executarea pedepselor în regim de detenţie.