Cătălin MORARU
redactor șef
Începe să îmi placă și mai tare doamna Dăncilă, e candid de sinceră când se enervează. Mărturisirea din parlament cu hârtiuțele reprezintă o culme a guvernării, după mine. Să spună premierul unei țări, în 2019, în direct la tv, în fața parlamentului, că nu poate vorbi liber fără să spună prostii, ce vreți mai mult? Acum îi înțeleg pe liceenii pe care i-am întrebat dacă știu cine e prim ministrul României. Numele nu îl știau, în schimb au căzut de acord că premier e „aia proastă, care nu știe să vorbească”. Copiii ăia trebuie să vorbească liber, zilnic, și să povestească din vreo 20 de materii, probabil de aia sunt așa categorici.
La ora la care scriu, o urmăresc pe Dăncilă la ședința de guvern, citind de pe foițe. După care urmează ministra de interne Carmen Dan, care citește și ea, un pic mai greu. Și tot așa. Să fiu bine înțeles, respectivele nu își notează pe o foaie niște idei. Nu. Scriu tot, absolut tot, iar dacă au noroc, reușesc să citească fără să se poticnească sau fără să citească greșit, cum a pățit doamna Viorica de „n” ori. Cât despre miniștrii care pot vorbi liber, gen Tudorel Toader, mai bine n-ar vorbi.
Evident, nici un pesedist nu mai crede că oamenii ăștia, care fac eforturi uriașe în a citi corect de pe foi, sunt în stare să imagineze soluții corecte pentru România. De ce continuă atunci, de ce persistă acestă comedie sinistră? Pentru că nu au încotro, nu au altă variantă.
Așa cum am mai spus, tot ce vom auzi de acum încolo de la Dragnea și compania sunt mesaje strict pentru propriul electorat. Că restul românilor râd la mesaje de genul că a crescut economia prea repede și de aia nu avem drumuri. Dar asta nu mai contează.
Viorica Dăncilă a devenit mai caustică, mușcă fără probleme din dușmani, și aici și la UE, Dragnea a scos de la naftalină discursurile lui Vadim Tudor, cu românii bravi, pe care străinii îi fură și nu îi lasă să aibă autostrăzi, în timp ce se declară pro-european, Daea vrea să facă aprozare ca pe vremuri, ca să aibă românii legume ieftine (nu îl întreabă nimeni ce pune în aprozare, de unde ia legume și fructe).
Toate imbecilismele astea sunt condimentate cu promisiuni marca PSD. Iar se apucă de autostrăzi, de drumuri expres, de căi ferate, de spitale. Cică în primii doi ani au identificat problemele, erau niște birocrați, multinaționale, bănci. Dar le rezolvă Dragnea pe toate. Pentru popor.
Foarte multe voci aud că trebuie dezasamblat acest discurs al lui Dragnea plin de enormități, că de fapt investițiile importante sunt zero, inflația e la ea acasă, unele produse au preț dublu, ordonanța aia catastrofică ne-a transformat în importatori de energie rusească la prețuri adevărate și multe altele.
Eu nu cred că mai e necesar. Cine nu s-a lămurit până acum, nu vrea să se lămurească. Plus că există niște diferențe, față de vremurile demult apuse, în care se înfruntau Vadim și Iliescu. Acum oferta electorală este mai variată. Pe palierul PSD avem și Pro România lui Ponta, Demos, care tot partid se stânga este, sau chiar ALDE. Pe partea de centru dreapta au apărut și acolo partide noi, cu oameni noi, USR, Plus, Dreapta Liberală, care au mari șanse să atragă votul celor care de obicei nu merg la alegeri, dar sunt exasperați de situația actuală.
Problema cea mai mare a PSD, de care nu poate scăpa, rămâne lupta anticorupție. Dincolo de perdeaua asta de fum lansată de Dragnea și pomenile lui, electorale sau nu, ce îi deranjează pe oameni e dimensiunea uriașă a furăciunilor din România. Decât să scot eu cifrele din buget pe masă și să demonstrez că nu e posibil ce spune Dragnea, e mai simplu să știm că ieri a mai fugit din țară un fost deputat PSD, condamnat pentru luare de mită. Că PSD e condus de Dragnea și Vâlcov, ambii condamnați penal. Ăsta e adevărul, oricât de loviți în aripă se dau respectivii. Unul a luat din banii copiilor orfani pentru a plăti angajați la partid, celălalt lua șpagă prin cimitire.
Asta e problema PSD, pe care speră să o rezolve prin măriri de salarii și pensii, adresate unei populații foarte sărace. Pentru că, așa cum a spus în treacăt Laura Codruța Kovesi într-un interviu recent, „libertatea se încheie acolo unde începe foamea”.