Primăvara a debutat cu proteste în sistemul educaţional. Primii care au decis să-şi exprime nemulţumirile sunt angajaţii Centrelor de Resurse şi Asistenţă Educaţională. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), a anunţat că, astăzi, în intervalul 10.00 – 12.00, au încetat activitatea consilierii CJRAE din judeţele Arad, Bistriţa Năsăud, Iaşi şi Vrancea. Cei 63 de angajaţi ai CJRAE Botoşani vor întrerupe activitatea pe 7 martie, în intervalul 13.00 – 15.00. „Colegii din CJRAE Botoşani sunt într-o acţiune de susţinere a protestului colegilor din ţară. Vor purta banderole albe inclusiv miercuri, iar joi, în intervalul 13.00 – 15.00, au hotărât să înceteze lucrul”, a declarat Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ.
În intervalul orar anunţat, consilierii din CJRAE nu vor desfăşura activitatea de evaluare psihosomatică a copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2019, în vederea înscrierii în clasa pregătitoare.
Nemulţumirile angajaţilor CJRAE sunt generate de refuzul Ministerulul Educaţiei de a acorda sporul de suprasolicitare neuropsihică (10% din salariul de bază), spor primit de personalul didactic de predare, începând cu 1 decembrie 2018, respectiv de intenţia ministerului de a sista plata sporului de învăţământ special (15% din salariul de bază). Sistarea plăţii acestui spor este de neînţeles, în condiţiile în care angajaţii din CJRAE lucrează cu copii cu cerinţe educaţionale speciale şi au beneficiat de acest spor înainte de intrarea în vigoare a legii educaţiei. Potrivit sindicaliştilor, măsura de neacordare a sporului, fără a fi operat o modificare legislativă a actelor normative care reglementează organizarea şi funcţionarea CJRAE şi a legii salarizării, urmăreşte realizarea unor economii la fondul de salarii, în detrimentul personalului didactic de predare angajat al acestor centre. „De fiecare dată se găseşte câte o interpretare. Este ca şi cum după zece ani de aplicare a legii, constatăm că nu ştiu ce aspect nu a fost respectat. Adică, oamenii dacă au primit un drept salarial până acum, înseamnă că l-au primit ilegal? Deodată, colegii noştri nu se mai încadrează să primească anumite sporuri. Ei nu sunt nici personal didactic de conducere, nici auxiliar, sunt personal didactic de predare”, a afirmat Liviu Axinte.
Liderii FSLI au anunţat că tratarea cu indiferenţă a solicitărilor legitime ale angajaţilor din CJRAE poate conduce la extinderea acestor proteste la nivel naţional, pe perioadă nedeterminată.