spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeLocal BTInterzis la cules ghiocei din cauza pestei porcine (video)

Interzis la cules ghiocei din cauza pestei porcine (video)

Un nou caz de pestă porcină africană la mistreţ a fost depistat în judeţul Botoşani. Anunţul a fost făcut, ieri, în cadrul şedinţei Comitetului Local de Combatere a Bolilor (CLCB). Este vorba de un mistreţ împuşcat marţi seară pe fondul de vânătoare de la Ibăneşti. Prezenţa virusului a fost confirmată de analizele de la laboratorul Suceava.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Şefa Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Minodora Vasiliu, face un nou apel către populaţie pentru a ajuta la prevenirea pestei porcine africane. „Ar fi o listă întreagă de «NU»-uri: nu braconieri, nu cules ciuperci când o să fie vremea lor, nu cules ghiocei, nu intrat cu căruţele în pădure pentru cules crengi sau lemne. Sunt foarte mult «NU»-uri şi de aceea facem apel la populaţie să respecte toate obligaţiile pe fiecare gospodărie în parte”, a declarat Minodora Vasiliu, adăugând că autorităţile nu pot lupta singure fără ajutorul populaţiei şi a dat un exemplu de la Bihor, unde un braconier a împuşcat un mistreţ bolnav cu pestă şi l-a dus în gospodărie unde a infectat porcii domestici. „Avem puncte slabe, şi aici mă refer că suntem la graniţă cu Ucraina, în care porcul mistreţ se mişcă du-te, vino. Nu înseamnă că dacă împuşcăm pe fondurile de vânătoare de la Ibăneşti 49 Suharău nu o să mai fie porci. Ei se mişcă prin cele două ţări. Avem oameni care pot culege lemne cu căruţa noaptea, avem oameni care pot face braconaj, pot începe culturile şi mistreţii vor merge să mănânce seminţe sau pot merge, mai în vară, în culturile respective şi asta înseamnă transmiterea pe partea domestică. Dacă populaţia nu înţelege că trebuie şi ajutorul dumnealor, de a-şi respecta obligaţiile, de a respecta şi de a asculta tot ce spunem de vreo trei ani şi jumătate, nu putem face faţă virusului pestei porcine africane. Toţi muncim ca să existe şi în 2019, de Crăciun, un porc pe masa românului din Botoşani, dar nu putem singuri”, a mai precizat Minodora Vasiliu.

La rândul său, omul de afaceri Iulian Căzăcuţ, administratorul fondurilor de vânătoare din zonă, susţine că va face tot ceea ce e posibil să elimine efectivele de mistreţi, afirmând că miercuri seară au mai fost vânaţi patru mistreţi. Acesta mai afirmă că vânătoarea se face greu, deoarece nu vrea să sperie mistreţii. „Prin focurile pe care le tragem noi nu ne dorim să îi dislocăm, vrem să-i ţinem acolo aproape, să nu îi trimitem în câmp, să nu ajungă în alte fonduri de vânătoare, să ajungă prin gospodării şi aşa mai departe, deci trebuie toate acţiunile făcute cu mare responsabilitate”, a spus Căzăcuţ, adăugând că vânătorile au loc doar după-amiaza. „Facem doar prin pândă, care începe în jurul orei 4:00, în fiecare după-amiază şi continuă până seara la 8:00, până când rezistă şi vânătorii respectivi să facă treaba asta, că e foarte întuneric. Şi acolo, fiecare are responsabilitate ca vânător. Noi dăm autorizaţie, dar el răspunde de ce trage, cum trage, să identifice foarte bine în întunericul acela”, a conchis Căzăcuţ.

Pe fondurile de vânătoare din nordul judeţului, aflate în zona de protecţie şi supraveghere a focarelor de pestă porcină, mai sunt aproximativ 50 de mistreţi. Estimarea aparţine prefectului Dan Şlincu pe baza datelor primite de la reprezentanţii gărzii forestiere.

Pesta porcină africană a fost pusă în evidenţă pentru prima dată în judeţul Botoşani pe 20 ianuarie la un porc mistreţ mort în Pădurea Alba din Comuna Hudeşti. În total 12 mistreţi au fost răpuşi de perfidul virus. De asemenea, alţi doi mistreţi au fost găsiţi morţi pe malul stâng al Prutului, în Ucraina, la sfârşitul lunii ianuarie. La unul dintre ei s-a pus în evidenţă prezenţa virusului, în timp ce de la al doilea nu s-au mai putut recolta probe, el fiind devorat de carnasierele din zonă.

În cele 11 comune afectate de virus, pe suprafeţele cărora se întind zonele de supraveghere şi protecţie, au apărut şi patru cazuri de pestă porcină la porcii domestici.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
1.7 ° C
1.7 °
1.6 °
95 %
2.7kmh
100 %
sâm
2 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
4 °
mie
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...