spot_img
luni, noiembrie 25, 2024
HomeTurismEscapadă la Târgu Mureş

Escapadă la Târgu Mureş

Târgu Mureş este un oraş care păstrează încă aerul medieval, datorită clădirilor sale ce sunt adevărate bijuterii arhitecturale.

 

Târgu Mureş este unul dintre oraşele emblematice din Transilvania şi merită vizitat. Oraşul încă mai păstrează aerul medieval, se bucură de o arhitectură deosebită şi oferă numeroase atracţii turistice pentru vizitatorii săi fiind un oraş multicultural cu o istorie bogată şi o localitate în care noul se îmbină perfect cu istoria şi tradiţiile locale.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Dacă aţi ales să vizitaţi Târgu Mureş, trebuie să vă rezervaţi cel puţin o zi întreagă pentru a descoperi farmecul acestui oraş medieval şi pentru a parcurge traseul turistic ce cuprinde principalele obiective.

Târgu Mureş este un oraş care păstrează încă aerul medieval, datorită clădirilor sale, adevărate bijuterii arhitecturale. Este un oraş mic, dar istoria sa este atât de impunătoare. Nu mai trebuie să amintim de Piaţă Trandafirilor, menţionată în absolut toate ghidurile de oraş, pentru că oricum veţi trece pe lângă ea sau chiar prin ea în drumul spre cele mai frumoase obiective turistice.

 

Cetatea Medievală şi Biserica Reformată

 

Cetatea Medievală, o veţi găsi uşor, pentru că se afla chiar la ieşirea din Piaţa Trandafirilor, spre Reghin. Este o veche fortificaţie de secol XVII, povestea ei a început pe la 1250, însă fortăreaţa a fost distrusă în 1601, cu şapte bastioane denumite în funcţie de bresle, cum ar fi: Tăbăcari, Măcelari, Dogari sau Blănari. Odată cu ocuparea Transilvaniei de către austrieci, construcţiile din interior au fost demolate. S-a păstrat însă „Turnul Mic” (pe latura din stradă Avram Iancu) şi Biserica Reformată (strada Avram Iancu nr. 2), intactă şi în ziua de azi.

Fiind cea mai veche clădire din oraş, Biserica Reformată din cetate rămâne un simbol. Deşi construcţia sa a început în secolul XIV de către ordinul franciscan din Târgu Mureş, lucrările au durat aproape un secol, biserica fiind finalizata abia în 1490.

În prezent, în incinta cetăţii au loc târguri şi festivaluri pe tot parcursul anului, iar în perioada Sărbătorilor de iarnă, între 15 decembrie şi 15 ianuarie, Cetatea Medievală devine „Orăşelul copiilor” – în care este amenajat un parc de distracţii şi un patinoar artificial.

Scara Rákóczi

 

Lăsaţi deoparte istoria medievală şi urcaţi apoi puţin spre cea apropiată de zilele noastre. Scara Rákóczi este un obiectiv turistic mai puţin obişnuit, care se încadrează însă în curentul actual al reîntoarcerii la origini (arta urbană). Cele 70 de trepte care fac legătura între strada Revoluţiei şi parcul Cetăţii Medievale au fost amenajate în 1902 de către meşterul Sóos Pál.

Numele scării a fost dat în memoria lui Francisc Rákóczi al II-lea, cel care a condus revoluţia maghiarilor împotriva stăpânirii austriece din Transilvania (sec. XVIII). Recent, Scara Rákóczi a fost pictată cu un model digital de tip street-art, astfel că obiectivul turistic şi-a atins adevăratul scop: acela de a atrage cât mai mulţi turişti.

 

Casa Bányai (Palatul Baroc)

 

Nu trebuie să rataţi nici Casa Bányai (Palatul Baroc), o clădire reprezentativă pentru arhitectură Belle Epoque din Târgu Mureş. Casa a fost construită în perioada 1904 – 1907 de către Bányai Béla, cu ornamente bogate, după schiţele lui Nagy Gyözö.

 

Palatul Culturii

 

Ei, cu siguranţă, atunci când aţi ajuns în centrul oraşului Târgu Mureş privirea va fost atrasă de o clădire impunătoare, al cărei acoperiş este decorat cu mozaicuri viu colorate. Este Palatul Culturii, care a aniversat anul trecut 100 de ani de existenţă. Clădirea a fost ridicată în doar doi ani – o performanţă nu doar pentru acele vremuri, ci chiar pentru zilele noastre –, în perioada 1911 – 1913, din iniţiativă primarului de atunci al oraşului târgu Mureş, Bernády György.

Proiectul iniţial prevedea două etaje, însă ulterior a fost construit şi al treilea, la iniţiativa aceluiaşi primar. Evident, costurile au fost depăşite cu 100% – costul final a fost de 2,5 milioane de coroane de aur, ceea ce a dus la creşterea impozitelor locale cu 200%. În 1926, când a plătit ultima rată la băncile care creditaseră proiectul, primarul a ridicat mâinile în aer şi a mulţumit Cerului că a apucat să trăiască acea zi memorabilă.

Este una dintre cele mai reprezentative clădiri, construită în stilul şcolii lechneriene. Ca şi acoperişul din majolica de Zsolna, mozaicul monumental şi basoreliefurile care domina frontispiciul clădirii, frescele şi vitraliile de la exterior completează admirabil frumuseţea exterioară a clădirii. La interior puteţi admira holul impresionant (lung de 45 m) realizat din marmură de Carrara şi cele două oglinzi veneţiene care-l delimitează. Sala oglinzilor este adevărata „perla” a Palatului Culturii, datorită tripticului de oglinzi veneţiene.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
-0.5 ° C
0.6 °
-0.6 °
88 %
2.7kmh
7 %
lun
-1 °
mar
4 °
mie
6 °
joi
8 °
vin
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pentru că nu s-a vândut nici alcool și secțiile s-au mutat, pentru a nu enerva alegătorii, a fost nevoie de indicatoare.

EDITORIAL

Când apare acest text veți ști deja rezultatele preliminarii ale primului tur al alegerilor pentru noul președinte al țării. Cătălin Stoica, reputat profesor universitar...

EPIGRAMA ZILEI

În sfârșit, ceva normal: „Baștanii” de la partid I-au promis că-l pun central La Barça - Real Madrid!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...